Първоначални резултати от изборите: Седем партии влизат в парламента

Exit poll резултатите показват ГЕРБ-СДС като водеща сила, следвана от ПП-ДБ и „Възраждане“ в битката за второто място

1
1185
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Архив

ГЕРБ-СДС печели предсрочния парламентарен вот, показват резултатите от exit poll-овете на социологическите агенции „Галъп“ и „Тренд“ към 19:00 часа, поръчани и финансирани от „NOVA“. Коалицията ПП-ДБ и партия „Възраждане“ се борят оспорвано за второто място. Очаква се в 51-вото Народно събрание да влязат депутати от седем партии.

Според данните на „Тренд“ ГЕРБ-СДС води с 26,1% от гласовете. Второто място заема коалицията ПП-ДБ с 14,3%, следвана от „Възраждане“ с 13,6%. По-нататък в класацията са „Движение за права и свободи – Ново начало“ с 9,6%, „Алианс за права и свободи“ с 7,7%, „БСП – Обединена левица“ с 7,6% и „Има такъв народ“ с 6,8%. Под бариерата за влизане в парламента остават коалиции като „Синя България“ /1,5%/. Избирателната активност според „Тренд“ към 19.00 ч. е 34,2%.

Exit poll резултатите на „Галъп“ също сочат ГЕРБ-СДС като първа политическа сила с 25,1%. Второто място е за ПП-ДБ с 15,4%, а третото – за „Възраждане“ с 13,8%. По-назад остават „БСП – Обединена левица“ с 8,1%, „Движение за права и свободи – Ново начало“ със 7,7% и „Алианс за права и свободи“ с 7,3%. Партия „Величие“ събира 4,7%, а МЕЧ – 4,1%, оставайки под прага за парламента. Избирателната активност според „Галъп“ към 19:00 ч. е 33,5%.

В изборния ден част от избирателите избраха опцията „Не подкрепям никого“. Според данни на „Тренд“, 2,8% от отишлите до урните са гласували по този начин, докато „Галъп“ отчита 3,7%.

Тези данни очертават първоначалната картина на предстоящия парламент и подчертават ролята на всяка партия в предстоящите политически динамики.

Приключи изборният ден: Кои региони отчетоха най-висока избирателна активност и нарушения?

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments