Кристалина Георгиева: България е готова за еврозоната, но инфлацията остава ключов фактор

Управляващият директор на МВФ подчерта, че България е изпълнила условията за еврозоната, освен инфлацията

0
15
Кристалина Георгиева. Снимка: Wikimedia Commmons
Кристалина Георгиева. Снимка: Wikimedia Commmons

Управляващият директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Кристалина Георгиева заяви, че България е близо до готовност за влизане в еврозоната. В интервю за „БТА“ тя подчерта, че страната вече отговаря на повечето изисквания за членство, но инфлацията все още е фактор, който трябва да се овладее. По време на годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон Георгиева отбеляза, че макар България да е забавена от инфлацията, последните данни показват значително подобрение.

Подготовка за еврозоната и стабилна фискална политика

По думите на Георгиева, България изпълнява изискванията за членство в еврозоната по отношение на нисък външен дълг и малък бюджетен дефицит. Тя добави, че страната поддържа стабилна фискална политика и подчерта, че е важно да се инвестира в инфраструктура и човешки капитал, за да се стимулира икономическият растеж.

Въпреки успешната фискална стабилност Георгиева препоръчва преразглеждане на данъчната политика. Тя посочи, че България има плосък данък от 10%, който е привлекателен за бизнеса, но същевременно съществуват значителни неравенства, които изискват допълнително внимание.

Необходимост от структурни реформи и инвестиции

Георгиева също така отбеляза, че България трябва да се справи със структурни предизвикателства като застаряващото население и недостатъчните инвестиции в инфраструктура и образование. Тя посочи, че доброто качество на образованието и модернизацията на инфраструктурата са ключови за по-добро бъдеще и конкурентоспособност на страната.

„Имаме проблем с инвестициите в инфраструктура и в човешкия капитал. Резултатите в образованието трябва да се подобрят“, коментира Георгиева.

Световният икономически контекст и мястото на България

Според Георгиева България е силно зависима от състоянието на европейската икономика. Тя сподели, че макар икономиката на САЩ и Азия да растат, Европа изпитва затруднения и това оказва влияние върху българската икономика. В най-новия си икономически преглед МВФ прогнозира нисък растеж за еврозоната през следващите години, което налага засилена конкурентоспособност и инвестиции в иновации, от които ще се възползва и България.

Ролята на МВФ в световен мащаб

По случай 80-годишнината на МВФ, Георгиева отбеляза значителната еволюция на Фонда и неговата роля в световната икономика. Тя подчерта, че МВФ продължава да играе решаваща роля в осигуряването на финансова стабилност на страните членки. В последните пет години Фондът е предоставил близо 400 милиарда долара за кредитно финансиране и още 650 милиарда долара чрез специални права за тираж.

Кристалина Георгиева завърши с оптимистична нотка, подчертавайки, че България има потенциал за растеж, ако успее да се справи с основните предизвикателства пред икономиката, като структурни реформи, инфлация и подобряване на производителността на труда.

Паралелно преброяване на „Галъп“: „Възраждане“ изпреварва ПП-ДБ, а осем партии влизат в парламента

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments