МВР отчита стотици сигнали за нарушения и купуване на гласове в деня на изборите

Сигналите за купуване на гласове по време на изборния процес са 714

0
46
Полиция, спецакция
Полиция. Снимка: Искра.бг

Изборният ден премина спокойно и без сериозни инциденти, съобщиха от Министерството на вътрешните работи /МВР/. За гарантиране на обществения ред и сигурност по време на изборите беше създадена организация за транспортиране на изборните протоколи, материали и устройства за машинно гласуване.

От началото на предизборната кампания до края на изборния ден в МВР са постъпили общо 970 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, от които 714 са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии или коалиции. Само в изборния ден сигналите достигнаха 244, а образуваните досъдебни производства са две.

В резултат на полицейската работа по противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите са образувани 124 досъдебни производства, от които 82 се разследват по общия ред, а 42 са бързи. От тях 111 се отнасят към членове 167-169 от Наказателния кодекс. До момента в страната са проведени 227 специализирани полицейски операции, които доведоха до задържането на 71 души. Издадени са 1896 предупредителни протокола по чл. 65 от Закона за МВР.

През седмицата от 21 до 27 октомври от Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/ и Областните дирекции на МВР са издадени общо 1664 удостоверения, необходими за гласуване. Само в изборния ден бяха издадени 390 такива удостоверения.

МВР съобщи също, че оперативната обстановка на граничните пунктове е нормална и трафикът протича съобразно спецификата на всеки пункт.

Приключи изборният ден за българите в Австралия, Азия, Африка и Европа

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments