Борислав Сандов: Ако се състави правителство, то ще бъде много крехко

Големият въпрос е колко субекта ще съставят 51-вия парламент, което ще определи и сложността на съставяне на кабинет

3
45
Борислав Сандов
Борислав Сандов. Снимка: Facebook

На седмите поредни парламентарни избори няма съществена разлика в резултатите на партиите. Големият въпрос е колко субекта ще съставят 51-вия парламент, което ще определи и сложността на съставяне на правителство, заяви бившият министър на околната среда Борислав Сандов пред радио „Фокус“. 

Според него за сформирането на мнозинство в новия парламент ще са необходими поне три политически субекта, което е трудно постижимо. Сандов подчерта, че не вярва, че ще бъде съставено стабилно правителство в рамките на 51-вия парламент. Ако все пак бъде съставено такова под проевропейска коалиция, то би било нестабилно, тъй като ще се нуждае от трети партньо,. Това вероятно ще бъде ИТН – непостоянен партньор, който може лесно да промени позицията си.

Сандов разглежда два възможни варианта: проевропейско мнозинство или малцинство с подкрепа, или компромисна коалиция, която да постави ГЕРБ и ДПС в изолация. И двата варианта са трудни и изпълнени с компромиси, а рискът от нови избори е висок. Дори да бъде съставено правителство, то би било крехко и несигурно.

Все повече български граждани изпитват апатия или гласуват за антисистемни и популистки партии, което според него влияе негативно на благосъстоянието на страната. Сандов добави, че липсата на редовно правителство ерозира демокрацията и ограничава възможностите за средносрочно планиране и реализация на ключови цели за България. Има риск да загубим средства по Плана за възстановяване и други финансови механизми на ЕС.

Сандов вижда предпоставки за нестабилност през следващата година, но също и възможност за поява на нови политически сили, които могат да мобилизират по-активно участие в изборите и да доведат до по-легитимен парламент.

Кой и с колко спечели вота в чужбина?

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Борислав Сандов: Ако се състави правителство, то ще бъд… […]

trackback

[…] Борислав Сандов: Ако се състави правителство, то ще бъд… […]

МАРИЯ
МАРИЯ
3 часа по-рано

Големият разбирач той…