Защо има сътресения в политиката в Япония след вота?

0
10
Япония
Япония. Снимка: Pixabay

Обикновено изборите в Япония са стабилни и скучни, но тези предсрочни избори не бяха такива – бяха съпътствани с доза сътресения, пише „BBC“. Драматичният вот се проведе след разкрития през миналата година корупционен скандал с политическо финансиране, в който бяха замесени високопоставени депутати и членове на кабинета на управляващата Либерално-демократическа партия /ЛДП/, което опетни нейния имидж и разгневи обществеността.

Това беше перфектната буря – скандал, при който десетки депутати от ЛДП бяха разследвани за прибиране на милиони долари от политически кампании за набиране на средства, докато домакинствата се бореха с инфлацията, високите цени, стагнацията на заплатите и бавната икономика.

В крайна сметка разярените и уморени избиратели изпратиха силно послание на вота в неделя, наказвайки Либерално-демократическата партия в урните. Това беше зашеметяващ удар: партията, която управляваше Япония почти непрекъснато от 1955 г. насам, загуби еднопартийното си мнозинство в мощната долна камара на парламента. Но нямаше и ясен победител. Раздробената опозиция не успя да се яви като жизнеспособна алтернатива, когато обществото я търсеше.

Макар и сериозно наранена, Либерално-демократическата партия все пак спечели повече места – 191 – от най-голямата опозиционна партия, Конституционната демократическа партия /КДП/, чийто окончателен резултат е 148 места. Ето какво коментира Джефри Хол, преподавател в Университета за международни изследвания „Канда“:

„Тези избори изглежда са за избиратели, на които им е писнало от една партия и политици, които те смятат за корумпирани и мръсни. Но не са такива, на които те искат да излъчат нов лидер.“

И все пак съдбата на старото ръководство е неясна. Управляващата коалиция на Либерално-демократическата партия не успя да премине половината от границата – 233 места в 465-членния парламент – след като нейният съюзник Комейто загуби няколко места, включително това на своя ръководител.

Дори и с 24-те места на Комейто, Либерално-демократическата партия няма да може да събере мнозинство.

„Това е тежка присъда“, заяви министър-председателят Шигеру Ишиба, който положи клетва като министър-председател едва в началото на този месец, след като спечели напрегнатата надпревара за лидерския пост в партията. В неделя, когато станаха ясни резултатите, той подчерта:

„Избирателите са изразили силното си желание Либерално-демократическата партия да се замисли и да се превърне в партия, която ще действа в съответствие с волята на народа.“

Надеждата беше, че Ишиба като лидер може да спаси Либерално-демократическата партия на вота – нарастващото недоволство и спадащият рейтинг принудиха последния премиер Фумио Кишида да напусне поста. Въпреки това Ишиба рискува, когато обяви предсрочни избори преди по-малко от месец – и това се оказа неуспешно.

Както той, така и партията му подцениха степента на обществения гняв и, което е от решаващо значение, готовността на гражданите да действат в отговор на него.

За да остане на власт, Либерално-демократическата партия сега ще трябва да сформира коалиция с други партии, с които се бори на изборите. И това ще стане от позицията на значителна слабост, защото трябва да преговаря и да прави отстъпки, за да оцелее.

Трудно е да се преувеличи колко рядко се случва това – ЛДП винаги се е радвала на сигурно и стабилно място в японската политика. Тя има и добър опит в управлението – когато опозицията пое властта през 1993 г. и 2009 г., това завърши зле.

Откакто Либерално-демократическата партия се върна на власт през 2012 г., тя успява да спечели всички избори почти без конкуренция. Отдавна има примирение със статуквото, а опозицията остава неубедителна за японците.

„Мисля, че ние [японците] сме много консервативни“, изтъкна Миюки Фуджисаки, 66-годишна избирателка, пред „BBC“ няколко дни преди изборите.

„За нас е много трудно да отправим предизвикателство и да направим промяна. И когато веднъж управляващата партия се смени [и опозицията пое властта], в крайна сметка нищо не се промени, затова сме склонни да останем консервативни.“

Фуджисаки призна, че първоначално не е била сигурна за кого да гласува, особено след като над Либерално-демократическата партия е надвиснал скандалът с набирането на средства. Но като се има предвид, че винаги е гласувала за тях, тя каза, че вероятно ще направи същото и този път.

Въпреки че основната опозиционна партия – Конституционната демократическа партия – постигна значителни успехи, според наблюдателите тези резултати не са толкова свързани с подкрепата на избирателите за опозицията, колкото с гнева им към КДП.

Въпреки че избирателите искат да държат политиците си отговорни, „в съзнанието им… наистина няма никой друг“, на когото да вярват, че ще ръководи страната, смята Хол.

Това оставя Япония с отслабена Либерално-демократическа партия и разцепена опозиция. Страната отдавна е смятана за фар на политическа стабилност, убежище за инвеститорите и надежден съюзник на САЩ във все по-напрегнатата Азиатско-тихоокеанска зона. Така че несигурността е притеснителна не само за собствения ѝ народ, но и за нейните съседи и съюзници.

У дома една нестабилна коалиция няма да помогне за промяна на икономиката, повишаване на заплатите и подобряване на благосъстоянието на бързо застаряващото население. Още по-трудна ще бъде задачата да се възвърне доверието и уважението на умореното от политиката общество.

Виетнам назначи генерал от армията за нов президент след месеци на сътресения

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments