Президентът на Грузия не призна резултатите от парламентарните избори и призова за протест

Страната е станала жертва на „руска специална операция“, целяща да я отклони от пътя към Европа, смята той

0
39
Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили.
Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили. Снимка: Wikimedia Commons

Президентът на Грузия заяви, че не признава резултатите от парламентарния вот този уикенд, който според изборните власти е бил спечелен от управляващата партия, и добави, че страната е станала жертва на „руска специална операция“, целяща да я отклони от пътя към Европа, предава „Асошиейтед прес“.

Заедно с лидерите на опозицията, президентът Саломе Зурабишвили призова грузинците да се съберат в понеделник вечерта на главната улица в Тбилиси, за да протестират срещу това, което тя нарече „пълна фалшификация, пълна кражба на вашите гласове“. Това от своя страна повиши перспективата за нови политически сътресения в южнокавказката държава.

Тя говори ден след изборите, които могат да решат дали Грузия ще приеме Европа, или ще попадне под влиянието на Русия. Зурабишвили подчерта:

„Тези избори не могат да бъдат признати, защото това е признаване на навлизането на Русия тук, на подчинението на Грузия на Русия.“

Централната избирателна комисия съобщи в неделя, че управляващата партия „Грузинска мечта“ е получила 54,8% от гласовете в събота при преброени почти всички бюлетини.

През последната година „Грузинска мечта“ става все по-авторитарна, като приема закони, подобни на тези, използвани от Русия за борба с изказванията. Брюксел спря за неопределено време процеса на членство на Грузия в ЕС заради приетия през юни „закон за чуждестранното влияние“ в руски стил. Много грузинци разглеждаха гласуването в събота като референдум за възможността да се присъединят към Европейския съюз.

Предизборната кампания в южнокавказката държава с население от 3,7 млн. души, която граничи с Русия, беше доминирана от външната политика и бе белязана от ожесточена борба за гласове и обвинения в клеветническа кампания.

Зурабишвили намекна, че в страната са проведени „руски избори“, и бе категорична:   

„Технологията е използвана, за да се избели фалшификацията. Такова нещо не се е случвало никога досега.“

Европейските наблюдатели на изборите заявиха, че изборите са преминали в „разединяваща“ обстановка, белязана от сплашване и случаи на купуване на гласове, двойно гласуване и физическо насилие.

По време на кампанията „Грузинска мечта“ е използвала „антизападна и враждебна реторика … популяризирала е руска дезинформация, манипулации и конспиративни теории“, изтъкна Антонио Лопес-Истурис Уайт, ръководител на делегацията за наблюдение на Европейския парламент. Той добави:

„Парадоксално е, че правителството освен това твърдеше, че продължава европейската интеграция на Грузия.“

Според него провеждането на допитванията е още едно доказателство, което сочи за „демократичното отстъпление“ на управляващата партия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че е призовал официалните лица на Грузия „бързо, прозрачно и независимо да разследват“ изборните нередности, и призова управляващата партия да демонстрира „твърдия си ангажимент“ към ЕС.

В неделя министър-председателят Иракли Кобахидзе, който е член на „Грузинска мечта“, определи победата на своята партия като „впечатляваща и очевидна“ и заяви следното:

„Всякакви опити да се говори за манипулиране на изборите … са обречени на неуспех.“

Унгарският лидер Виктор Орбан беше първият чуждестранен лидер, който поздрави „Грузинска мечта“, и ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще посети Грузия и ще се срещне с министър-председателя, когато е в столицата на посещение в понеделник и вторник.

Грузинските наблюдатели на изборите, които бяха разположени в цялата страна, също отчетоха множество нарушения и заявиха, че резултатите не отразяват „волята на грузинския народ“.

В столицата Тбилиси 32-годишният Тико Гелашвили коментира:

„Резултатите, които бяха публикувани, са просто лъжа и фалшификация.“

По първоначални данни избирателната активност на вота е била най-високата от избирането на „Грузинска мечта“ през 2012 г. насам.

Опозиционната партия „Единно национално движение“ съобщи, че щабът ѝ е бил нападнат в събота, а грузинските медии съобщиха, че двама души са били хоспитализирани, след като са били нападнати пред избирателните секции. Натя Сескурия, изпълнителен директор на Регионалния институт за изследвания в областта на сигурността в Тбилиси, коментира:

„Най-важният въпрос е дали тези избори ще бъдат признати от международната общност.“

Според нея „икономическите и политическите перспективи на Грузия“ зависят от изборите.

Грузинците имат сложни отношения с Русия, която я управляваше от Москва, докато Грузия не получи независимост от Съветския съюз през 1991 г. През 2008 г. Русия и Грузия водиха кратка война, а Москва все още окупира 20% от територията на Грузия.

Въпреки това „Грузинска мечта“ прие закони в руски стил и много грузинци се опасяват, че правителството отдалечава страната от Запада и я вкарва в орбитата на Москва.

Наблюдателите на изборите заявиха, че случаите на сплашване и нарушения на изборния процес са особено забележими в селските райони. Най-голям дял от гласовете си „Грузинска мечта“ получи в област Джавахети в Южна Грузия, на 135 км западно от столицата. В Тбилиси тя получи не повече от 44% от гласовете в нито един район.

Джавахети е предимно земеделски район и много от хората са етнически арменци, които говорят арменски, руски и ограничено грузински. Преди изборите „Асошиейтед прес“ пътува до региона, където гласоподавателите предполагат, че са били инструктирани как да гласуват от местните служители. Няколко от тях поставиха въпроса защо Грузия се нуждае от отношения с Европа и предположиха, че за нея ще е по-добре да се съюзи с Москва.  

Грузия подписа мащабен анти-ЛГБТИ+ законопроект

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments