НАТО: Севернокорейски войски вече действат в граничния регион Курск

Миналата седмица президентът Владимир Путин отказа да отрече, че севернокорейски войски са пристигнали в Русия

0
29
Войски в граничния регион Курск
Войски в граничния регион Курск. Снимка: Кадър от видео

Севернокорейски войски са разположени в Русия и действат в граничния регион Курск, където украинските войски имат опорни пунктове, съобщи за първи път НАТО, предава „BBC“.

Генералният секретар на алианса Марк Рюте заяви, че може да потвърди разполагането след седмици на разузнавателни доклади, след среща с южнокорейски служители по сигурността и отбраната в понеделник. Новоназначеният ръководител на НАТО заяви, че разполагането представлява „значителна ескалация“ и „опасно разширяване“ на войната на Русия в Украйна.

Миналата седмица президентът Владимир Путин отказа да отрече, че севернокорейски войски са пристигнали в Русия, след съобщения, че Пхенян се готви да изпрати хиляди войници в помощ на своя съюзник.

„Това е наше суверенно решение“, каза Путин, заобикаляйки въпроса по време на пресконференция.

„Дали да ги използваме или не, къде, как, дали да участваме в учения, тренировки или да предадем някакъв опит. Това е наша работа.“

Не е ясно колко точно севернокорейски войници са били изпратени. Южнокорейската шпионска агенция заяви по-рано този месец, че поне 1500 севернокорейски войници вече са пристигнали в Русия, което накара Сеул да отправи на Москва остро дипломатическо мъмрене. Но намесата на Рюте в понеделник бе първият случай, в който НАТО официално призна, че силите на Пхенян действат в Русия. Той добави, че Северна Корея вече е изпратила милиони боеприпаси и балистични ракети в Москва за използване в Украйна.

В замяна на това президентът Путин се е съгласил да изпрати военни технологии и друга подкрепа, за да помогне на Северна Корея да избегне международните санкции, каза Рюте. Той добави, че това партньорство „подкопава световния мир и сигурност“.

Предупреждението му, че севернокорейски войски действат в Курск, ще предизвика безпокойство в западните столици. Сблъсъците между силите на Москва и Киев продължават почти два месеца, след като украинските войски за първи път навлязоха в региона в рамките на ударна операция.

Твърди се, че Русия е преразпределила хиляди войници в региона, като е помогнала да се спре настъплението на Украйна. В резултат на операцията силите на Киев превзеха около 250 кв. км територия, но изглежда, че тя не е успяла да постигне основната си цел – да отклони темпото на Русия в източната част на Украйна.

Пристигането на севернокорейските сили в Курск може да окаже допълнителен натиск върху изпадналите в затруднение войски на Киев.

Високопоставен украински служител заяви пред „Ню Йорк Таймс“, че до понеделник към руския отряд в граничния регион ще се присъединят около 5000 елитни севернокорейски войници. В петък президентът Володимир Зеленски също заяви, че правителството му разполага с информация, че тези войски може да се окажат на бойното поле до няколко дни.

От седмици западните лидери предупреждават, че подобна стъпка би довела до риск от засилване на конфликта.

Миналата седмица беларуският лидер Александър Лукашенко – верен съюзник на президента Путин – изглежда повтори тази оценка. Той заяви пред „BBC“, че подобен ход би означавал „стъпка към ескалация на конфликта“.

Северна Корея и Русия стават все по-близки, откакто Москва се оказа до голяма степен изолирана след нахлуването си в Украйна през февруари 2022 г. По-рано тази година върховният лидер на Северна Корея Ким Чен Ун сключи споразумение с президента Путин, в което се ангажира да си помагат взаимно в случай на „агресия “ срещу някоя от страните.

САЩ многократно са обвинявали Пхенян, че изпраща огромни количества военна техника на Русия, включително балистични ракети и пускови установки. Някои експерти обаче поставят под въпрос степента, в която войските на Пхенян ще могат да подпомогнат руските военни усилия. Освен езиковата бариера, севернокорейската армия няма скорошен боен опит, казват те.

На кадри, получени от украинското отбранително разузнаване, се вижда, че руските войници изразяват съмнения как ще бъдат командвани и снабдявани севернокорейските войски.

Пълномащабната инвазия на Москва продължава вече повече от две години и половина, като Рюте твърди, че в конфликта са убити или ранени над 600 000 руски войници. Той заяви, че Кремъл „не е в състояние да поддържа нападението си над Украйна без чуждестранна подкрепа“.

Официалните данни за жертвите от двете страни са рядкост. Но според анализ на руската редакция на „BBC“ повече от 70 000 руски войници са били убити в боевете.

Най-важното от света през изминалата седмица – Войски на Северна Корея са в Украйна и „Сахаров“ отива във Венецуела

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments