По случай 6 декември – празникът на Царево, но и на всички рибари, местната администрация организира кулинарен конкурс под наслов „Най-вкусен паламуд“. Това съобщиха от пресцентъра й във Facebook.
През настоящата година рибарите се радват на богат улов и риби с размери, незапомнени от години. За никого не е тайна, че именно в град Царево е една от най-големите рибарски флотилии по родното ни Черноморие, а царевските рибари се славят не само със своите умения и пълни мрежи, но и с това че умеят да приготвят тази риба по множество различни начини.
Добре дошли за участие са всички местни жители, които желаят да демонстрират своите кулинарни заложби. Независимо какъв е начина на приготвяне на паламуда – на трахули, маринован, солен, пушен и други – всички предложения са добре дошли. Единственото условие е паламудът да е главния герой в чинията.
При желание за участие, следва да се запишете на тел. 0590 5 50 35 или 0590 5 50 29. Срокът за записване е 2 декември 2024 г.
Конкурсът ще бъде част от празничната програма по случай 6 декември и празника на град Царево. Жури ще оцени рецептите на всички участници, а трите най-добри ще получат награди.
Същевременно от Искра.бг Ви предлагаме лесна и вкусна рецепта за печен паламуд с билки и зеленчуци, която носи усещане за Средиземноморието. Рибата е една от най-вкусните и предлага здравословни омега-3 мастни киселини, както и интензивен вкус, който лесно може да се комбинира с различни продукти.
Необходими продукти:
1 средно голям паламуд (около 800 г)
2 супени лъжици зехтин
1 лимон
3-4 скилидки чесън
2-3 стръка розмарин
2-3 стръка мащерка
Сол и черен пипер на вкус
1 червена чушка
1 жълта чушка
1 малка тиквичка
1 глава лук
Начин на приготвяне
Подготовка на рибата: Измийте паламуда добре, махнете люспите и вътрешностите, ако е необходимо. Подсушете го с кухненска хартия и направете няколко напречни разреза от двете страни на рибата, за да може подправките да проникнат по-добре.
Мариноване: В купичка смесете зехтина, сока от половин лимон, нарязания на ситно чесън и листата от розмарин и мащерка. Намажете рибата от всички страни с тази ароматна смес, като не забравяйте да втриете малко и в разрезите. Овкусете със сол и черен пипер.
Подготовка на зеленчуците: Нарежете чушките, тиквичката и лука на средно големи парчета. Подредете ги в тавичка за печене и поръсете със сол, черен пипер и малко зехтин. Поставете маринованата риба върху зеленчуците.
Печене: Загрейте фурната на 200 градуса. Печете рибата около 25-30 минути или докато стане със златиста коричка и се разцепва лесно с вилица.
Сервиране: Поднесете рибата в чиния със зеленчуците около нея. Можете да украсите с резени лимон и свежи стръкчета билки за още повече аромат.
Съвети за наслада
Тази рецепта се комбинира прекрасно със свежа салата и чаша бяло вино. Вкусът на паламуда е изключително интензивен, така че не прекалявайте с допълнителните подправки – оставете рибата да изпъкне със своите естествени аромати.
Паламудът е идеална риба за есенната трапеза, която с малко усилия може да се превърне в истински кулинарен шедьовър. Експериментирайте с вкусовете и ароматите и открийте своето средиземноморско вдъхновение в домашни условия! И не забравяйте да се включите в конкурса на Община Царево.
Среща за памет в Бургас: Събитие за осмисляне на миналото с филм и лекции