Кисело зеле в буркани – Съвети и трикове

Зимата наближава, а с нея и желанието да се запасим с любимите ни традиционни туршии

1
34147
Зеле
Зеле. Снимка: Pixabay

Зимата наближава, а с нея и желанието да се запасим с любимите ни традиционни туршии. Киселото зеле е класическа добавка към зимните трапези и чудесен източник на витамини през студените месеци. Обикновено, за да направим кисело зеле, трябва да имаме на разположение големи съдове и достатъчно място, но добрата новина е, че съществува бърз и лесен метод за приготвянето му в буркани! Сега ще ви покажем как можете да си направите вкусно и хрупкаво кисело зеле в малък мащаб, само за няколко дни.

Необходими продукти:

  • 1 средна зелка;
  • 1 литър вода;
  • 1 супена лъжица сол;
  • Подправки по избор /дафинов лист, черен пипер на зърна, кориандър/.

Стъпка по стъпка:

  1. Подготовка на зелето – Изберете прясно и здраво зеле, което да няма увредени листа. Отстранете външните листа и го нарежете на четвъртинки или на тънки ивици, в зависимост от предпочитанията ви. Нарязаното зеле ще ви позволи да го приготвите по-бързо и по-равномерно, особено в буркан.
  2. Подготовка на саламурата – В тенджера загрейте 1 литър вода и добавете солта. Традиционното съотношение е 1 супена лъжица сол на литър вода. Разбъркайте добре, докато солта се разтвори напълно. Ако искате по-изразен вкус, добавете няколко зърна черен пипер, кориандър или дафинов лист към саламурата.
  3. Подреждане на зелето в буркана – Започнете да пълните бурканите с нарязаното зеле, като го натъпквате плътно. Ако желаете, може да добавите подправките на пластове между слоевете зеле. Когато бурканът е пълен, залейте зелето със саламурата, като се уверите, че покривате добре зелето, за да избегнете влизането на въздух.
  4. Оставете зелето да ферментира – Затворете буркана с капачка и го оставете на стайна температура за 3-5 дни. След първите два дни можете да го опитате и да прецените дали е готово според вашия вкус. Ако предпочитате по-кисело зеле, оставете го да престои още няколко дни.
  5. Съхранение – След като зелето е постигнало желаната киселинност, прехвърлете буркана в хладилник или на хладно място, за да спрете ферментацията. Това ще помогне да запазите зелето свежо за по-дълго време.

Полезни съвети:

  • Използвайте качествена сол – по възможност морска или каменна, за да получите по-добър вкус.
  • Проверявайте ферментацията – от време на време проверявайте дали зелето е покрито с течност, като доливате саламура, ако е необходимо.
  • Добавете малко хрян – ако обичате по-пикантни вкусове, добавете парченце корен от хрян, което ще направи зелето по-хрупкаво.

С тази рецепта не само ще получите вкусно и хрупкаво кисело зеле, но и ще спестите време и усилия. Насладете се на ароматното зеле през зимата – то е перфектно както като гарнитура, така и като основа за салати и ястия.

Домашно кьопоолу в буркани: Съхранете лятото на трапезата си

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Кисело зеле в буркани – Съвети и трикове […]