Зелникът е едно от всичките ястия, които носят не само вкуса на българската традиция, но и топлината на домашното огнище. Той се приготвя в различни варианти в различни региони на страната, като всяко семейство има своя малка тайна за него. Ако искате да се върнете към автентичния вкус на бабините рецепти, то зелникът е точното ястие за вас!
Какво ни трябва?
За тестото:
- 500 г брашно;
- 250 мл топла вода;
- 1 супена лъжица олио;
- Щипка сол.
За плънката:
- 1 голяма връзка пресен спанак или 400 г кисело зеле (по ваш избор);
- 1 малка глава лук;
- 1 ч.ч. ориз;
- 100 г сирене (по желание);
- Сол и черен пипер на вкус;
- 3-4 супени лъжици олио или масло за задушаване и запичане.
Начин на приготвяне:
- Приготвяне на тестото – Първо обработката на тестото е тази, която ще добави тази специфична крехкост на зелника. Пресейте брашното в голяма купа, добавете солта и направете кладенче в средата. В него налейте топлата вода и олиото. Започнете да замесвате до получаването на меко и еластично тесто. Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете малко брашно. Оставете го да си „почине“ около 30 минути, покрито с кърпа.
- Подготовка на плънката – Докато тестото си „почива“, пригответе плънката. Нарежете лука на ситно и го запържете в малко олио, докато остане прозрачен. Ако използвате кисело зеле, го нарежете на тънки ивици и го добавете към лука, за да се задуши. Ако предпочитате спанак, добавете го към лука и разбъркайте леко, докато омекне. Добавете ориза и го оставете да се задушите с останалите продукти за няколко минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус. По желание добавете натрошено сирене за по-богат вкус.
- Разточване и подреждане на зелника – Разделете тестото на две части. Разточете първата част на тънка кора, но достатъчно голяма, за да покриете дъното и стените на тавата. Намажете тавата с малко мазнина и сложете кората. Изсипете плънката върху нея и я разпределете равномерно. Разточете втората част на тестото и открийте зелника. С помощта на вилица притиснете краищата на тестото, за да се затворите добре.
- Печене – Загрейте фурната до 180°C и поставете зелника. Печете около 35-40 минути или докато стане златист и хрупкав. Когато е готов, го извадете и оставете да изстине.
Сервиране и наслада
Зелникът се сервира топъл и нарязан на големи парчета. Можете да го съчетаете с кисело мляко, което добавя вкуса му чудесно. Това е ястие, което със сигурност ще се върне в спомените от детството, с аромат на домашен уют и топлина. Добър апетит!
Сняг и дъжд в България днес – къде да очакваме зимните изненади?