Автентичен зелник: Открийте тайната на бабините рецепти за традиционен вкус

Зелникът е едно от всички ястия, които носят не само вкуса на българската традиция, но и топлината на домашното огнище

0
1292
Приготвяне на зелник
Приготвяне на зелник. Снимка: Pixabay

Зелникът е едно от всичките ястия, които носят не само вкуса на българската традиция, но и топлината на домашното огнище. Той се приготвя в различни варианти в различни региони на страната, като всяко семейство има своя малка тайна за него. Ако искате да се върнете към автентичния вкус на бабините рецепти, то зелникът е точното ястие за вас!

Какво ни трябва?

За тестото:

  • 500 г брашно;
  • 250 мл топла вода;
  • 1 супена лъжица олио;
  • Щипка сол.

За плънката:

  • 1 голяма връзка пресен спанак или 400 г кисело зеле (по ваш избор);
  • 1 малка глава лук;
  • 1 ч.ч. ориз;
  • 100 г сирене (по желание);
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • 3-4 супени лъжици олио или масло за задушаване и запичане.

Начин на приготвяне:

  1. Приготвяне на тестото – Първо обработката на тестото е тази, която ще добави тази специфична крехкост на зелника. Пресейте брашното в голяма купа, добавете солта и направете кладенче в средата. В него налейте топлата вода и олиото. Започнете да замесвате до получаването на меко и еластично тесто. Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете малко брашно. Оставете го да си „почине“ около 30 минути, покрито с кърпа.
  2. Подготовка на плънката – Докато тестото си „почива“, пригответе плънката. Нарежете лука на ситно и го запържете в малко олио, докато остане прозрачен. Ако използвате кисело зеле, го нарежете на тънки ивици и го добавете към лука, за да се задуши. Ако предпочитате спанак, добавете го към лука и разбъркайте леко, докато омекне. Добавете ориза и го оставете да се задушите с останалите продукти за няколко минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус. По желание добавете натрошено сирене за по-богат вкус.
  3. Разточване и подреждане на зелника – Разделете тестото на две части. Разточете първата част на тънка кора, но достатъчно голяма, за да покриете дъното и стените на тавата. Намажете тавата с малко мазнина и сложете кората. Изсипете плънката върху нея и я разпределете равномерно. Разточете втората част на тестото и открийте зелника. С помощта на вилица притиснете краищата на тестото, за да се затворите добре.
  4. Печене – Загрейте фурната до 180°C и поставете зелника. Печете около 35-40 минути или докато стане златист и хрупкав. Когато е готов, го извадете и оставете да изстине.

Сервиране и наслада

Зелникът се сервира топъл и нарязан на големи парчета. Можете да го съчетаете с кисело мляко, което добавя вкуса му чудесно. Това е ястие, което със сигурност ще се върне в спомените от детството, с аромат на домашен уют и топлина. Добър апетит!

Сняг и дъжд в България днес – къде да очакваме зимните изненади?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments