Домашно кьопоолу в буркани: Съхранете лятото на трапезата си

Кьопоолуто е едно от най-обичаните ястия в българската кухня

0
2793
Кьопоолу
Кьопоолу. Снимка: Архив

Домашното кьопоолу е едно от най-обичаните ястия в българската кухня. С дълбок, пикантен вкус и аромат, това ястие съчетава печени зеленчуци в балансирана смес, която придава неповторим привкус на всяка трапеза. Най-хубавото е, че можем да запазим това изкушение и за зимните месеци, като го консервираме в буркани. Ето една проверена рецепта за кьопоолу в буркани, която ще ви върне лятото в студените дни!

Необходими Продукти

  • Патладжани – 3 кг;
  • Чушки (по възможност червени) – 1 кг;
  • Домати – 500 грама;
  • Чесън – 1-2 глави;
  • Магданоз – 1 връзка;
  • Сол – на вкус;
  • Олио – около 200 мл;
  • Оцет – около 100 мл (по желание, за леко кисела нотка).

Начин на Приготвяне

  1. Печене на зеленчуците: Започнете с измиването и почистването на патладжаните и чушките. Наредете ги на предварително загрята скара или фурна и ги изпечете добре от всички страни, докато кожата им стане тъмна и лесно се отделя. По този начин се запазва ароматът на зеленчуците.
  2. Обелване: След като зеленчуците изстинат достатъчно, внимателно ги обелете. Патладжаните и чушките трябва да останат без кори, за да се получи гладка текстура на кьопоолуто.
  3. Мелене: Нарежете или смелете патладжаните и чушките на ситно. Ако предпочитате по-фина консистенция, можете да използвате пасатор. След това добавете ситно нарязани домати и чесън.
  4. Подправки и овкусяване: Смесете всички зеленчуци и добавете магданоза, нарязан на ситно. Овкусете със сол, оцет и олио, като разбърквате, докато всичко се смеси добре. Опитайте на вкус – можете да добавите още сол или оцет, ако е необходимо.
  5. Стерилизация и консервиране: Поставете кьопоолуто в предварително измити и подсушени буркани, като внимавате да няма въздушни мехурчета. Затворете бурканите плътно и ги поставете в голяма тенджера, пълна с вода, така че да ги покрие. Варете за около 20-30 минути след завиране на водата, за да се стерилизират и консервират правилно.
  6. Охлаждане и съхранение: Извадете бурканите от водата и ги оставете да изстинат на стайна температура. Съхранявайте ги на хладно и тъмно място – идеално място е избата или килера.

Съвети за подобряване на вкуса

  • Добавете пушена червена чушка за по-интензивен аромат.
  • Оставете бурканите да престоят поне седмица преди да опитате, за да може вкусът да се развие и кьопоолуто да стане още по-вкусно.
  • Експериментирайте с подправки като кимион или кориандър за по-екзотичен вкус, ако обичате нетрадиционни аромати.

Как да поднесете

Кьопоолуто е идеално като предястие върху препечени филийки хляб, като гарнитура към месо или като самостоятелна разядка. Можете да го поднесете с малко свеж магданоз или няколко капки зехтин за завършен вид.

С тази лесна рецепта за домашно кьопоолу ще се насладите на вкуса на лятото през цялата зима. Консервирането на тази традиционна българска разядка в буркани не само запазва вкуса, но и носи уюта и топлината на домашно приготвеното ястие на вашата трапеза.

Традиционна рецепта: Паламуд в доматен сос в буркани за зимата

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments