Традиционна рецепта: Паламуд в доматен сос в буркани за зимата

Тази рецепта за паламуд в доматен сос е изпитана във времето и предава вкусовете на българската кулинарна традиция

0
110
Паламуд в доматен сос
Паламуд в доматен сос. Снимка: Архив

С настъпването на есента и изобилието от паламуд по българското Черноморие, много домакинства се възползват от възможността да приготвят домашни консерви, които да обогатят зимната трапеза. Една от най-популярните и вкусни рецепти е за паламуд в доматен сос, съхранен в буркани. Тази традиционна българска рецепта не само запазва свежестта и вкуса на рибата, но и предоставя лесен начин за приготвяне на бързо и вкусно ястие през студените месеци.

Необходими продукти:

  • 5 броя паламуд;
  • Едра сол;
  • Вода;
  • Доматено пюре;
  • Кисели краставички;
  • Грах;
  • Лимон;
  • Черен пипер на зърна;
  • Бахар;
  • Дафинов лист;
  • Растителна мазнина (олио);
  • Лозови пръчки (за решетка).

Начин на приготвяне:

  1. Почистване на рибата: Паламудът се почиства от хрилете, вътрешностите и перките. Измива се обилно със студена вода и се оставя да се отцеди от кръвта.
  2. Приготвяне на саламура: В голяма тенджера се кипва вода и към нея се добавя едра сол, докато се разтвори напълно. Концентрацията на солта се проверява със сурово яйце – ако то изплува с големината на монета от 1 лев, солеността е подходяща.
  3. Осоляване на рибата: Почистената риба се поставя в стъклен или емайлиран съд и се залива с изстиналата саламура. Оставя се в хладилник за 4-5 часа.
  4. Подготовка за готвене: След осоляването рибата се нарязва на шайби с дебелина около 2 см. Киселите краставички и лимоните се нарязват на тънки резени.
  5. Готвене на рибата: На дъното на широка тенджера се подреждат лозови пръчки, които служат като решетка. Върху тях се нареждат плътно шайбите риба. Добавя се малко вода, която да достига до нивото на лозовата решетка. Рибата се готви на пара до омекване на шайбите.
  6. Приготвяне на доматения сос: В извареното доматено пюре се добавят дафинови листа, зърна черен пипер и бахар на вкус. Сместа се загрява на огъня, за да поеме ароматите.
  7. Подготовка на мазнината: В тиган се загрява растителната мазнина до температура на пържене. За да се предотврати гранясване на олиото, в него се поставя коричка стар хляб – стар рибарски трик.
  8. Пълнене на бурканите: На дъното на стерилизирани стъклени буркани се поставят по 1-2 лъжици от доматеното пюре. Следва редуване на шайба риба, резен кисела краставичка, малко грах и резен лимон. Във всеки буркан се добавят 2 дафинови листа, 2 зърна бахар и 5-6 зърна черен пипер. Редуването продължава до запълване на буркана, като се завършва с лъжица от растителната мазнина.
  9. Стерилизация: Бурканите се затварят плътно и се стерилизират чрез варене за около 2 часа от момента на завиране на водата.

Тази рецепта за паламуд в доматен сос е изпитана във времето и предава вкусовете на българската кулинарна традиция. Съхранените по този начин буркани могат да се консумират през цялата зима, като предлагат бързо и вкусно решение за обяд или вечеря. Сервирайте с прясно изпечен хляб и се насладете на домашно приготвената рибна консерва.

Южното Черноморие кипи от паламуд: Рибарите влизат в морето въпреки лошото време

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments