Туршията е неизменна част от българската трапеза, особено през зимните месеци. Сред най-популярните видове е туршията с карфиол – хрупкава, ароматна и пълна с витамини. Днес ще споделим с вас лесна и изпитана рецепта, която ще направи вашата зима по-вкусна.
Необходими продукти:
– 1 средна глава карфиол (около 1 кг)
– 2-3 моркова
– 3-4 червени чушки
– 1-2 глави чесън
– Клончета копър (по желание)
– Листа от целина (по желание)
– 2 литра вода
– 100 мл оцет
– 4 с.л. сол
– 2 с.л. захар
– 1 с.л. зърна черен пипер
– 2-3 листа дафинов лист
Начин на приготвяне:
- Подготовка на зеленчуците – Разделете карфиола на малки розички и измийте добре под течаща вода. Обелете морковите и ги нарежете на колелца или дълги пръчици. Почистете чушките от семките и ги нарежете на широки ленти. Обелете скилидките чесън.
- Нареждане в буркани – Вземете чисти и сухи стъклени буркани (най-добре с винтови капачки). На дъното на всеки буркан поставете няколко скилидки чесън, по желание клонче копър и листо от целина. Наредете на слоеве карфиола, морковите и чушките. Притиснете леко, за да се запълни празното пространство.
- Приготвяне на маринатата – В голяма тенджера сложете водата, солта, захарта, оцета, черния пипер и дафиновите листа. Разбъркайте добре и оставете да заври. След като маринатата заври, я оставете да изстине за няколко минути.
- Заливане и затваряне – Залейте зеленчуците в бурканите с топлата (не гореща!) марината, като се уверите, че те са изцяло покрити. Затворете бурканите плътно с капачки.
- Ферментация – Оставете бурканите на стайна температура за 5-7 дни, като ги държите на място без пряка слънчева светлина. След като туршията е готова, я съхранявайте на хладно – в мазе или хладилник.
Съвети за перфектна туршия:
- Добавете люта чушка, ако искате пикантен вкус.
- Може да замените оцета с лимонтузу за по-мек вкус.
- Винаги използвайте морска сол, за да избегнете помътняване на маринатата.
Сега остава само да изчакате туршията да узрее и да се насладите на този класически вкус. Независимо дали я сервирате като гарнитура към основно ястие или като мезе, домашната туршия с карфиол със сигурност ще спечели всички на масата!
Добър апетит и наздраве!