Домашна туршия с карфиол и зеленчуци: Тайните на хрупкавия резултат

Туршията е неизменна част от българската трапеза, особено през зимните месеци

0
46
Туршия с карфиол
Карфиол. Снимка: Pixabay

Туршията е неизменна част от българската трапеза, особено през зимните месеци. Сред най-популярните видове е туршията с карфиол – хрупкава, ароматна и пълна с витамини. Днес ще споделим с вас лесна и изпитана рецепта, която ще направи вашата зима по-вкусна.

Необходими продукти:

– 1 средна глава карфиол (около 1 кг)
– 2-3 моркова
– 3-4 червени чушки
– 1-2 глави чесън
– Клончета копър (по желание)
– Листа от целина (по желание)
– 2 литра вода
– 100 мл оцет
– 4 с.л. сол
– 2 с.л. захар
– 1 с.л. зърна черен пипер
– 2-3 листа дафинов лист

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на зеленчуците – Разделете карфиола на малки розички и измийте добре под течаща вода. Обелете морковите и ги нарежете на колелца или дълги пръчици. Почистете чушките от семките и ги нарежете на широки ленти. Обелете скилидките чесън.
  2. Нареждане в буркани – Вземете чисти и сухи стъклени буркани (най-добре с винтови капачки). На дъното на всеки буркан поставете няколко скилидки чесън, по желание клонче копър и листо от целина. Наредете на слоеве карфиола, морковите и чушките. Притиснете леко, за да се запълни празното пространство.
  3. Приготвяне на маринатата – В голяма тенджера сложете водата, солта, захарта, оцета, черния пипер и дафиновите листа. Разбъркайте добре и оставете да заври. След като маринатата заври, я оставете да изстине за няколко минути.
  4. Заливане и затваряне – Залейте зеленчуците в бурканите с топлата (не гореща!) марината, като се уверите, че те са изцяло покрити. Затворете бурканите плътно с капачки.
  5. Ферментация – Оставете бурканите на стайна температура за 5-7 дни, като ги държите на място без пряка слънчева светлина. След като туршията е готова, я съхранявайте на хладно – в мазе или хладилник.

Съвети за перфектна туршия:

  • Добавете люта чушка, ако искате пикантен вкус.
  • Може да замените оцета с лимонтузу за по-мек вкус.
  • Винаги използвайте морска сол, за да избегнете помътняване на маринатата.

Сега остава само да изчакате туршията да узрее и да се насладите на този класически вкус. Независимо дали я сервирате като гарнитура към основно ястие или като мезе, домашната туршия с карфиол със сигурност ще спечели всички на масата!

Добър апетит и наздраве!

Времето днес: Слънчев ден с температури до 15 градуса

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments