Туршия с лук: Тайните на перфектната зимнина

Есента е времето, когато традицията оживява в кухнята, а ароматът на домашно приготвени туршии изпълва домовете

0
42
Лук
Лук. Снимка: Pixabay

Есента е времето, когато традицията оживява в кухнята, а ароматът на домашно приготвени туршии изпълва домовете. Ако сте почитатели на класическите вкусове, туршията с лук е идеалният избор – лесна за приготвяне, ароматна и незаменима за зимните трапези. Ето как да си я направите сами!

Необходими продукти:

  • 2 кг дребен лук /арпаджик или малки главички лук/;
  • 1 литър вода;
  • 200 мл оцет /6%-ен/;
  • 100 г захар;
  • 60 г сол;
  • 2-3 дафинови листа;
  • 1 супена лъжица синапено семе;
  • 1 чаена лъжичка черен пипер на зърна;
  • 4-5 скилидки чесън;
  • 2-3 стръка копър /сух или пресен/;
  • Люта чушка /по желание, за пикантен вкус/;

Инструкции за приготвяне:

  1. Подготовка на лука – Обелете дребния лук, като внимавате да запазите главичките цели. Ако използвате арпаджик, само го измийте добре. За да улесните обелването, потопете лука в гореща вода за 1-2 минути и след това го охладете с ледена вода.
  2. Подготовка на саламурата – В голяма тенджера смесете водата, оцета, солта и захарта. Добавете дафиновите листа, синапеното семе и черния пипер. Оставете сместа да заври, като разбърквате, за да се разтворят солта и захарта. Когато заври, намалете котлона и оставете да къкри за 5 минути.
  3. Пълнене на бурканите – Подгответе чисти и сухи буркани. На дъното на всеки буркан поставете по една скилидка чесън и малко копър. Подредете лука плътно, като може да добавите по парченце люта чушка за пикантен вкус.
  4. Заливане със саламура – Залейте лука с горещата саламура, като се уверите, че всички съставки са покрити. Затворете бурканите с капачки и ги обърнете с дъното нагоре, за да се запечатат добре.
  5. Стерилизация /по желание/ – За по-голяма трайност можете да стерилизирате бурканите. Подредете ги в голяма тенджера с вода, която да покрива 2/3 от бурканите, и варете 10-15 минути.
  6. Съхранение – След като бурканите изстинат, ги съхранявайте на хладно и тъмно място. Туршията е готова за консумация след около 2-3 седмици, когато вкусовете се смесят и лукът поеме аромата на подправките.

Съвети за сервиране:

Поднесете туршията с лук като гарнитура към месни ястия, в сандвичи или като добавка към салати. Хрупкавият лук и пикантният му вкус ще допълнят всяко зимно меню!

Пробвайте тази рецепта и споделете резултатите с нас – няма нищо по-хубаво от вкуса на домашно приготвена туршия, направена с любов и внимание!

КФН настоява за справедливи пазарни цени на застраховките „Гражданска отговорност“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments