Чернокоп на фурна: Лесна и ароматна рецепта за цялото семейство

Тази риба се отличава с нежното си месо и характерен вкус

2
71
Печен чернокоп
Печен чернокоп. Снимка: Архив

Чернокопът, известен още като лефер и малка скумрия, е една от любимите риби на българите, особено през есента, когато се появява в изобилие по Черноморското крайбрежие. Тази риба се отличава с нежното си месо и характерен вкус, което я прави идеална както за начинаещи в кулинарията, така и за истинските майстори на кухнята. Днес ви предлагаме рецепта за приготвяне на чернокоп, която ще ви накара да усетите морето дори в уюта на дома си.

Необходими продукти:

  • 1 кг чернокоп /прясно изчистен/;
  • 3-4 скилидки чесън;
  • 2 лимона /един за сок, друг за украса/;
  • 50 мл зехтин или олио;
  • Сол на вкус;
  • Прясно смлян черен пипер;
  • 1 връзка пресен копър;
  • 2-3 стръка розмарин /по желание/;
  • 200 мл бяло вино.

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на рибата – Първо се уверете, че чернокопът е добре почистен от вътрешности и люспи. Изплакнете го под студена вода и подсушете с кухненска хартия. Направете леки прорези от двете страни на рибата, за да се овкуси по-добре.
  2. Мариноване – В купа смесете сока от един лимон, зехтина, нарязаните на ситно чесън и копър, и малко розмарин. Добавете сол и черен пипер на вкус. Намажете добре всяка риба отвън и отвътре с тази ароматна марината. Оставете я да почине за около 30 минути в хладилника.
  3. Печене – Загрейте фурната на 200°C. Подредете рибите в тава, покрита с хартия за печене. Полейте с бялото вино и, ако желаете, добавете тънки резени лимон върху рибата. Печете около 20-25 минути, докато кожата стане златиста и хрупкава.
  4. Сервиране – Готовият чернокоп се сервира топъл, гарниран с резени лимон и свеж копър. Комбинирайте с картофена салата, зеленчуци на грил или просто с парче хрупкав хляб.

Съвети за перфектен резултат:

  • Ако предпочитате по-здравословна алтернатива, можете да приготвите рибата на скара.
  • Не пренебрегвайте бялото вино – то добавя дълбочина на вкуса и аромат.
  • За истинско морско преживяване, поднесете ястието с чаша охладено бяло вино или розе.

Приготвянето на чернокоп е удоволствие, което свързва кулинарията с магията на морето. Опитайте тази рецепта и се насладете на вкуса на есента в своята кухня! Да ви е сладко!

История, природа и култура: Белоградчишката крепост „Калето“ е сред финалистите за Балканските награди за туризъм

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Чернокоп на фурна: Лесна и ароматна рецепта за цялото с… […]

trackback

[…] Чернокоп на фурна: Лесна и ароматна рецепта за цялото с… […]