Ошав – лесна рецепта за Бъдни вечер

Този компот от сушени плодове не само обогатява трапезата, но и носи топлина и уют в студените зимни дни

0
87
Ошав за Бъдни вечер
Ошав. Снимка: Архив

Ошавът е неразделна част от българските кулинарни традиции, особено по време на празници като Бъдни вечер. Този компот от сушени плодове не само обогатява трапезата, но и носи топлина и уют в студените зимни дни.

Необходими продукти:

  • 200 г сушени ябълки;
  • 200 г сушени круши;
  • 100 г сушени сини сливи;
  • 100 г сушени кайсии;
  • 50 г стафиди;
  • 1 пръчка канела;
  • 3-4 карамфилчета;
  • Мед или захар на вкус;
  • Вода;

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на плодовете: Изплакнете обилно всички сушени плодове под течаща вода, за да отстраните праха и замърсяванията. Ако плодовете са твърде сухи или твърди, накиснете ги в хладка вода за около 30 минути, за да омекнат.
  2. Варене: В голяма тенджера налейте около 2 литра вода и я загрейте до кипене. Добавете канелената пръчка и карамфилчетата, за да придадат аромат на водата. След като водата заври, добавете подготвените сушени плодове. Намалете котлона и оставете сместа да къкри на слаб огън за около 45 минути, докато плодовете омекнат напълно и пуснат своите естествени захари и аромати.
  3. Подслаждане: След като плодовете са омекнали и компотът е придобил наситен вкус, можете да добавите мед или захар на вкус. Разбъркайте добре, за да се разтвори подсладителят равномерно. Имайте предвид, че някои сушени плодове, като кайсиите и стафидите, са естествено по-сладки, затова опитайте компота преди да добавите подсладител, за да избегнете прекомерна сладост.
  4. Охлаждане и сервиране: Отстранете тенджерата от котлона и оставете ошава да се охлади до стайна температура. След това го прехвърлете в хладилник и го оставете да престои поне няколко часа или през нощта. Това ще позволи на ароматите да се смесят и да се засилят. Сервирайте ошава студен или леко затоплен, в зависимост от предпочитанията.

Съвети:

  • Вариации: Можете да добавите и други сушени плодове по ваш избор, като сушени череши или фурми, за да обогатите вкуса и текстурата на ошава.
  • Подправки: Освен канела и карамфил, можете да експериментирате с добавянето на звездовиден анасон или ванилия за допълнителен аромат.
  • Съхранение: Съхранявайте ошава в хладилник в плътно затворен съд. Той може да се консумира в рамките на 3-4 дни.

Приготвянето на ошав е лесно и приятно занимание, което ще внесе традиционен вкус и аромат на вашата празнична трапеза. Насладете се на този български деликатес с близки и приятели!

21 декември – почитаме Света мъченица Юлиания! Ето кой има имен ден и какви са традициите днес

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments