Солен чийзкейк – перфектно предястие за празнична трапеза! Ето как се прави

0
2670
Солен чийзкейк, солена торта
Солен чийзкейк, солена торта. Снимка: Искра.бг

Тази рецепта за солен чийзкейк с краставици е свежо и оригинално предястие, вдъхновено от вкуса на таратор. Чийзкейкът се приготвя лесно, без печене, и може да бъде обогатен с пилешко месо или сьомга, за да стане още по-впечатляващ. Подходящ е както за празнична трапеза, така и за специални поводи. Време за подготовка е 50 минути за 10 порции.

За основата ще са ви необходими 250 г солени крекери и 125 г масло. Това ще създаде хрупкав и ароматен блат за вашия чийзкейк. За крема използвайте 500 мл кисело мляко, 1 краставица с приблизително тегло 300 г, 100 г маскарпоне и 100 мл прясно мляко. За стабилност на сместа добавете 12 г желатин. Подправете с 5 г копър, 1 малка скилидка чесън, 1 ч.л. зехтин и 1-2 щипки сол. Ако желаете да добавите протеинов акцент, включете 100 г варено или печено пилешко месо или 100 г опушена или леко печена сьомга.

За украса използвайте натрошени орехи, копър и резенчета краставица. Ако сте добавили сьомга или пилешко, можете да използвате и тънки филийки за декорация. Приготвяне на основата:

Смелете крекерите в блендер, докато станат на фини трохи. Разтопете маслото и го добавете към смлените крекери. Разбъркайте добре, докато получите хомогенна смес. Изсипете сместа в ринг за торта с диаметър 22 см, покрит с хартия за печене. Притиснете плътно, за да оформите равномерен блат. Поставете в хладилник за около 30 минути, за да стегне.

В голяма купа разбийте киселото мляко и маскарпонето до получаване на гладка смес. Обелете краставицата и я нарежете на малки кубчета. Добавете я към крема заедно с нарязания копър, пресования чесън, зехтина и солта. Ако използвате пилешко или сьомга, нарежете ги на ситно и също ги добавете към сместа. Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки.

Накиснете желатина в купа със студена вода за около 10 минути. Междувременно загрейте прясното мляко в малка тенджера, без да го оставяте да заври. Изстискайте желатина от водата и го добавете към топлото мляко. Разбъркайте, докато се разтвори напълно, след което го оставете да се охлади леко. Добавете желатина на тънка струйка към крема, като разбърквате внимателно, за да избегнете бучки.

Изсипете готовия крем върху стегнатия блат. Разпределете равномерно и загладете повърхността. Поставете чийзкейка в хладилник за минимум 3 часа, докато стегне напълно. След като чийзкейкът е готов, внимателно го извадете от ринга. Украсете повърхността с натрошени орехи, копър и резенчета краставица. Ако сте използвали сьомга или пилешко месо, добавете тънки филийки за допълнителен декоративен ефект.

Нарежете чийзкейка на равномерни парчета и го сервирайте студен.

За новогодишната трапеза използвайте обелки от краставица, за да оформите декорация във формата на часовник, символизиращ настъпването на Новата година. Добавянето на пилешко или сьомга не само ще обогати вкуса, но и ще направи чийзкейка по-засищащ и подходящ за специални поводи.

Традиции, които задължително трябва да спазим на Бъдни вечер

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments