Трите най-вкусни рецепти за зелеви сърми, които трябва да опитате

Открийте три класически рецепти за зелеви сарми – постни, с месо и зимни със боб

0
320
Зелеви сърми
Зелеви сърми. Снимка: Искра.бг

Зелевите сърми са истинска класика в българската кухня, особено през зимния сезон. Въпреки това, тези ястия могат да бъдат приготвени целогодишно, като се използват пресни зелеви листа или дори лозови. Ето три от най-добрите рецепти за зелеви сърми – за постно, месно и зимно разнообразие.

1. Постни зелеви сърми

Необходими продукти:

1 кг прясно зеле
3 глави кромид лук
200 г ориз
100 г олио
Сол, чубрица, джоджен и черен пипер

Начин на приготвяне:

Листата се почистват и бланшират в подсолена вода.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава с ориза.
Плънката се подправя и се завиват сарми, които се подреждат в тенджера, покрита със зелеви листа.
Заливат се с вода и се варят на тих огън около 1 час.
Сервирайте с кисело мляко за допълнителен вкус.

2. Зелеви сърми с месо

Необходими продукти:

1 кг прясно зеле
1 глава кромид лук
500 г телешка кайма
100 г ориз
100 г олио
Кимион, чубрица, сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Зелевите листа се бланшират, както в предходната рецепта.
Лукът се запържва с олио, ориз и кайма, докато оризът стане полуготов.
Завийте сармите, подредете ги в тенджера или тава, и ги пригответе чрез варене или печене.
По желание можете да добавите сос от брашно, яйце и кисело мляко.

3. Зимни зелеви сърми с боб

Необходими продукти:

1 кг кисело зеле
300 г сварен боб
2 глави кромид лук
1 морков
50 г ориз
100 г олио
Червен пипер, сол и джоджен

Начин на приготвяне:

Лукът и морковът се задушават в част от олиото, след което се добавя оризът.
Смесете с боба и подправките.
Завийте сарми, наредете ги в тенджера и добавете зелев сок.
Гответе на тих огън, докато станат готови.

Защо да опитате тези рецепти?

Тези три рецепти предлагат разнообразие от вкусове – от лекотата на постните сърми до богатството на месото и традиционния вкус на боба. Всяка от тях е идеална за зимни събирания или семейни вечери.

Независимо коя рецепта изберете, със сигурност ще се насладите на вкусно, домашно приготвено ястие.

Традиции и обичаи на 24 декември: Денят на Свети Евгений и Бъдни вечер

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments