Пълнена пуйка с ароматна плънка – традиционна рецепта и тънкости

Рецепта, която обещава сочна и ароматна пълнена пуйка, която ще бъде звездата на вашата празнична трапеза

0
1507
Пуйка
Пуйка. Снимка: Pixabay

Пълнената пуйка е класическо ястие, което често заема централно място на празничната трапеза за Нова година. Със своя богат вкус и апетитен аромат, тя впечатлява гости и семейство.

Необходими продукти:

  • 1 пуйка (около 5-6 кг);
  • 150 г масло;
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • 2 глави лук, нарязани на кубчета;
  • 3 стръка целина, нарязани на ситно;
  • 2 моркова, нарязани на кубчета;
  • 200 г гъби, нарязани на филийки;
  • 300 г хляб, нарязан на кубчета;
  • 200 мл пилешки бульон;
  • 1 ч.л. мащерка;
  • 1 ч.л. розмарин;
  • 100 г сушени плодове (стафиди или сушени кайсии);
  • Сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на пуйката: Измийте пуйката добре и я подсушете с кухненска хартия. Внимателно отделете кожата от месото, като поставите парченца масло под нея за допълнителна сочност. Натрийте пуйката отвън и отвътре със сол и черен пипер.
  2. Приготвяне на плънката: В голям тиган загрейте малко масло и задушете лука, чесъна, целината и морковите до омекване. Добавете гъбите и гответе още няколко минути. След това прибавете хляба, сушените плодове, мащерката и розмарина. Залейте сместа с пилешкия бульон, докато хлябът поеме течността напълно.
  3. Пълнене на пуйката: Напълнете кухината на пуйката с приготвената плънка, без да я препълвате. Затворете отвора с кухненска връв или клечки за зъби.
  4. Печене: Поставете пуйката в намазнена тава и я покрийте с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 3 до 3.5 часа, като периодично я поливате с отделилия се сос. Около 30 минути преди края на печенето, отстранете фолиото, за да се получи златиста коричка.
  5. Почивка и сервиране: След като извадите пуйката от фурната, оставете я да почине за около 20 минути преди нарязване, за да се запазят соковете в месото.

Тази рецепта обещава сочна и ароматна пълнена пуйка, която ще бъде звездата на вашата празнична трапеза. Насладете се на вкуса и споделете момента с близките си!

НАСА влезе в историята с най-близкото досега приближаване до Слънцето

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments