Руската салата присъства на почти всяка трапеза в родината ни. Обичаме я, сервираме я, но има неща, които не знаем за нея. А историята ѝ е изключително интересна.
Първоначалният вариант на ястието е направен в страната, чието име носи. Нейният създател обаче не е руснак, а французин. Той носи името Люсиен Оливие, предаде „Пътешественик“.
Ястието се сервира за първи път през 1860-та година, когато Оливие работи като главен готвач в един от най-елитните ресторанти на Москва – „Ермитраж“.
Приготвяла се с продукти, различни от познатите ни днес – телешки език, месо от фазан, зелена салата, хайвер, варени яйца, кисели краставички и раци. Не се знае какъв е бил дресингът, с който се е поднасяла. Рецептата за него останала тайна.
Иван Иванов бил един от помощниците на майстора. Опитал да открадне рецептата, за да изгради своя кариера. Успял да го направи и започнал работа в конкурентно заведение. Вкусът на ястието бил почти като този, който научил от бившия си работодател. Само сменил името. Нарекъл салатата „Столична“.
Съставките били скъпи и започнали да се сменят с други. Така се стигнало до вариантите, които познаваме и днес.