Поредното тревожно изследване: Светът е изправен пред климатична катастрофа

0
555
Климатични промени
Климатични промени. Снимка: Pixabay

Глобална група от около 11 000 учени е одобрила проучване, според което светът е изправен пред климатична катастрофа, пише BBC.

Изследването, основано на данни, събирани 40 години, твърди, че правителствата не успяват да се справят с кризата. Без дълбоки и трайни промени светът е изправен пред „несметни човешки страдания“, се казва още в него. То е публикувано в деня, в който информация от сателити показва, че миналият месец е бил един от най-топлите октомври в историята и посочва още, че единствено измерването на глобалните повърхностни температури е неадекватен начин за улавяне на реалните опасности в един прегряващ свят.

Така авторите са включили различни данни, които според тях представляват „набор от графични жизнени признаци на изменението на климата през последните 40 години“. Сред тях са нарастването на популацията на хората и животните, производството на место на глава от населението, загубата на дървета в световен мащаб, както и потреблението на изкопаеми горива.

Климатични промени
Снимка: Pixabay

В някои области се забелязва известен напредък. Например, използването на възобновяема енергия е нараснала значително, като потреблението на вятър и слънчева енергия се е увеличило с 373% за десетилетие – все пак е било 28 пъти по-малко спрямо използването на изкопаеми горива през 2018 година.

Взимайки предвид всички фактори обаче, изследователите твърдят, че вървим в грешна посока и приближаваме климатична катастрофа.

„Това означава, че ако не предприемем действия и не реагираме на изменението на климата, като намалим въглеродните емисии, намалим разхода за изкопаеми горива и не изчистим земята, въздействията ще бъдат много по-сериозно, отколкото ги преживяваме към днешна дата“, коментира водещият автор доктор Томас Нювсъм от университета в Сидни.

„Това може да означава, че ще се появят зони на Земята, които няма да могат да се обитават от хората“.

Климатични промени
Снимка: Pixabay

По какво този доклад се различава от останалите за изменението на климата?

Проучването повтаря много от предупрежденията, отправени от редица учени, включително и IPCC. Авторите му обаче целят да представят по-ясна и графична картина с по-широк спектър от индикатори, които да накарат домакинствата и правителствата да осъзнаят, че заплахата е сериозна, а отговорът е слаб.

Те се опитват да покажат, че макар и нещата да са лоши, те не са безнадеждни. Според тях има шест области, където трябва да се предприемат спешни стъпки:

  • Енергетика: Политиците трябва да налагат по-сериозни такси за въглеродните емисии и да поощряват заменянето на нефт и газ с възобновяеми енергийни източници.
  • Краткотрайни замърсители: Сред тях са метан, хидрофлуоровъглеводороди и сажди – експертите твърдят, че ограничаването им може да намали краткосрочната тенденция на затопляне с 50% през следващите няколко десетилетия.
  • Природа: Възстановете горите, тревите и мангровите гори.
  • Храна: Нужна е голяма диетична промяна, смятат изследователите, така че хората да ядат предимно растения и по-малко животински продукти. Намаляването на хранителните отпадъци също се разглежда като критично.
  • Икономика: Не трябва да се стремим към добавена стойност, като има възможност за екологична катастрофа.
  • Население: Доста спорна тема – дали трябва да има ограничаване на броя на населението.

Кои са учените одобрили доклада?

Приблизително 11000 учени, изследователи и експерти от всякакъв вид от 153 страни са дали одобрението си изследването. Всички подробности за това кой и защо е дал одобрението са публикувани онлайн.

„Имаме увеличаващи се вредни емисии, повишаващи се температури, знаем това от 40 години и не сме действали. Не е нужно да съм ракетен учен, че да знам, че има проблем“, заяви д-р Нювсъм.

Климатични промени
Снимка: Pixabay

За какво настояват авторите?

Изследователите са уморени, тъй като множество климатични конференции и събрания не успяха да доведат до значими действия. Те обаче вярват, че нарастващото, глобално протестно движение дава надежда.

Проблем ли е ръстът на човешкото население?

Идеята да се влияе върху растежа на човешкото население е силно противоречива. Преговарящите на ООН я определиха като „твърде гореща“. Според авторите на изследването това със сигурност е противоречива тема, но смятат, че за броя на населението трябва да се говори, именно когато то има въздействие върху Земята.

„Важно е, когато представяме тези резултати, да разгледаме някои позитиви и едно от по-положителните неща, които извадихме от тези данни, е, че сега има лек спад на раждаемостта на глобално ниво“, отбеляза доктор Нювсъм.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments