България заема една от челните позиции по употреба на антибиотици при животните. Данните да от последния доклад на Европейския надзор за потребление на антимикробни препарати, предаде „бТВ“.
Хормоните и антибиотиците от дълго време притесняват потребителите. Според част от обществото химията е много повече от полезните вещества, които трябва да се съдържат в месото.
Все повече хора се питат какво да избират от всички налични продукти в магазина. Експертите обаче опровергават притесненията и гарантират, че предлаганите стоки са безопасни.
Началникът на Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология доц. доктор Тодорка Янковска заяви, че работи на мястото от 1992-ра година. До този момент няма установено наличие на остатъчни количества от препарати с анаболни агенти и хормонално действие.
През 2016-та и 2017-та година са засичани положителни проби. 6 на брой при патици. Тази година е открит забранен антибиотик в говеждо месо.
Проверката на месото не само изисква време, но е и скъпа. Едно изследване за антибиотици излиза около 70 лева.
Д-р Борис Борисов от Агенцията по безопасност на храните заяви, че се извършва контрол, който е на европейско равнище и няма как да се допуснат опасни субстанции в хранителните продукти.
„Когато има болестно състояние на животните, е нормално да се употребяват антибиотици. Въпросът е дали се спазват нужните срокове, а те се спазват”, допълни той.
От фермите край старозагорското село Маджерито обясняват, че на месец се отглеждат милион бройлери. Нужни са 5-6 седмици, за да достигне до необходимите килограми. Обясняват, че антибиотиците се ползват единствено, ако са предписани от ветеринар.
Ако в пилешкото месо бъде открит хормонален препарат, единственият начин да е попаднал там е чрез инжектиране, обясняват още експертите. Допълват, че приет през храната, той ще се разгради бързо в организма.