Доцент доктор Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София успокои гражданите, че няма нужда да се паникьосват заради салмонелата, тъй като това е нещо, с което живеем, съобщават от „Dnes.bg“. Той уточни, че те представляват микроби, живеещи в храносмилателния тракт на животните. Той допълни, че за да се зарази даден човек със салмонела, то трябва да изяде милиони микроби. Те са и чувствителни на термична обработка, а при 75 градуса загиват.
Към момента не е известно как заразените със салмонела 100 тона пилешко месо от Полша са се озовали на нашия пазар. За цялата година по системата за бързо оповестяване в България е имало 16 сигнала за заразено пилешко.
Доцент д-р Мангъров предупреждава, че най-големият риск е за децата. За да се заразят е достатъчно и по-малко количество. Самото замърсяване пък става при коленето на животните и попадане на съдържанието на червата им.
Мангъров съветва яйцата да се варят между 13 и 15 минути, понеже всички са заразени със салмонела, без значение дали са домашни или от магазина.
При появата на клинично заболяване, то е съпътствано от висока температура, стомашни болки и повръщане, обясни още доцентът.