Президентът Радев: Учените от БАН трябва да участват в повече проекти на НАТО

0
535
Румен Радев
Снимка: БАН

При посещение в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН президентът Румен Радев заяви, че България вече се е настанила на световната иновационна карта.

Той се запозна с работата на учените по националните проекти, които са ръководени от института. Освен това той видя възможностите на високопроизводителните изчислителни системи, разположени в Центъра за върхови постижения.

Президентът остана впечатлен от видяното и сподели, че научните звена в България разполагат с нужните капацитет и потенциал за по-активно участие във фонда за отбрана на Европа. Той допълни, че е готов да им организира среща с новия еврокомисар, на когото е поверен този ресор.

Радев заяви, че наличието на такъв институт е заявка за големи амбиции, които имат бъдеще в една дълбока интеграция с европейски и световни структури. Той не спести и похвали към учените, защото според него те поставят България на световната иновационна карта. Също така отбеляза и желанието към технологично превъзходство, което ще доведе и до политическа доминация. Той добави, че България трябва да бъде част от такъв процес със съюзите, в които членува.

Държавният глава смята, че проектите на НАТО също ще спомогнат активизирането на голям научен потенциал. Според него българските учени трябва и заслужават да имат по-голямо участие в тях.

Радев отново се върна към срещата на върха на НАТО, като повтори своята позиция, че членовете на Алианса трябва да се стремят към партньорство, за да развиват и произвеждат заедно.

За финал Румен Радев каза, че България ще се бори, за да присъства като инициатор и генератор на конструктивни идеи, а не само да демонстрира лоялност чрез плащания и купувания. На учените той каза, че институтът им трябва да бъде включен в изследвания. Държавният глава обяви, че възнамерява да направи ново посещение с еврокомисаря за Европейския фонд за отбрана.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments