Днес е Бъдни вечер!

0
278
Коледа
Снимка: Pixabay

Бъдни вечер е. Така се нарича вечерта срещу Коледа, когато се приготвя празнична вечеря. Около нея е съсредоточена основната част от обредността.

Подготовката трябва да започне от рано сутринта. Трапезата трябва да обедини надеждите за здраве, плодородие и благополучие на семейството.

Всеки от членовете на дома има своя задача за Бъдни вечер. Задължението на мъжете е да приготвят бъдник, който се нарича още дедник или коладник. Той трябва да е от голямо дърво – буково, дъбово или крушово. След като се отсече, то се намазва с осветено в църквата масло, пробива се отвор и се слага тамян и вино. Отгоре се увива бяло ленено или конопено платно.

След това най-възрастната жена го посипва с житни зърна. Бъдникът се запалва тържествено от стопанина на дома вечерта в огнището. Той трябва да гори през цялото време, докато трае празничната вечеря.

По неговото горене се гадае каква ще е годината и реколтата, дали ще има плодородие в дома.

Рано сутринта домакинята замесва хляб, който се нарича боговица. Момичетата в семейството трябва да приготвят колачетата и краваите. Те по-късно ще бъдат дадени на малките коледарчета, които ще обикалят от къща на къща.

Трапезата на Бъдни вечер е последната от коледните пости. На нея трябва да има нечетен брой ястия и трябва да се сложи от всичко налично в домакинството, за да бъде годината богата.

Най-възрастният мъж прекадява с тамян – първо трапезата, а след това и всички останали помещения в дома. Той разчупва и обредния хляб. Вечерята трябва да започне рано, за да узреят рано житата.

Трапезата не се вдига през цялата нощ, защото се вярва, че умрелите идват, за да се погрижат за благополучието на живите.

На днешната дата се почита паметта на Св. премъченица Евгения и Пред. Николай войн.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments