В програмата “Храна” на Радио 4 тази седмица Шейла Дилън изследва причините и последиците от затлъстяването при децата, пише “BBC”. Тя направи списък на всички обекти за бързо хранене, които са в близост до училищата, и изкушението, което им носи – нещо, което и Ofsted и Кралското общество за обществено здраве твърдят, че трябва да бъдат идентифицирани.
С толкова много лакомства, които им се предлагат, какво могат да направят тийнейджърите, по-малките деца и родителите, за да направят вредната храна по-малко привлекателна? Колко сериозен е проблемът със затлъстяването в детска възраст?
Средно едно на пет деца е с наднормено тегло или затлъстяване, когато започват основно училище, като статистиката се влошава, когато постъпят в средното училище – там са едно на три деца.
Лесно е да си помислим, че при тийнейджърите, които често имат по-бърз метаболизъм от възрастните, един шоколадов бар на път за училище или чипс по пътя към дома няма да създаде проблеми. Но “доказателствата показват, че момчетата с наднормено тегло и затлъстяването на възраст над четири години консумират 140–500 излишни калории всеки ден, а момичетата в тази възрастова група приемат 160-290 калории повече от необходимото”, според д-р Саймън Стивънсън, специалист по хранене от British Nutrition Фондация.
“Затлъстяването може да повлияе на физическото и психическото здраве на детето, увеличавайки риска от състояния като високо кръвно налягане и затруднения с дишането, както и е потенциален фактор за тормоз и ниско самочувствие”, продължава той.
Лошата диета може да повлияе на тялото ви, когато сте тийнейджър, споделя д-р Никълъс Уилкинсън от университета в Лийдс, съосновател на Flavor School.
“Има спасителен фенотип, който можеш да изградиш ако не се храниш добре, когато си малък. Това може да означава, че развивате различен метаболизъм, който ви помага при недостиг на ценни вещества. Този фенотип помага да се справите с напрегнатите обстоятелства, в които израствате, но не е добре за тялото ви в дългосрочен план.”
Педиатричният диетолог Хана Уитакър подчертава значението на справянето с проблема в ранна възраст:
“След като детето навърши петгодишна възраст и вече е с наднормено тегло, е трудно да се върне обратно, защото тялото на детето залага тези мастни клетки, които след това просто продължават да растат”.
Кои деца са най-застрашени от затлъстяване?
“Децата от най-бедните райони на Англия са повече от два пъти по-склонни да страдат от затлъстяване, отколкото децата от районите, в които семействата имат възможности”, обяснява д-р Стивънсън.
“За тези с най-ниски доходи здравословната диета може да струва почти три четвърти от разполагаемия им доход, а по-малко здравословните храни са склонни да бъдат по-евтини. Средата в по-нуждаещите се райони също може да означава често хранене във “фаст фууд” обекти и по-малко възможности за активност.“
Как да насърчим децата да ядат здравословна храна?
- Накарайте ги да играят с храна, когато са малки
Кулинарното училище насърчава децата от начална степен да опитат плодове и зеленчуци, като прехвърлят фокуса от опитването на нещо ново, за което са подозрителни, и това е част от по-широкото преживяване. Д-р Уилкинсън обяснява:
“Много от времето, в което децата опитват новите храни, не са изрично за дегустация, те са за опознаване. Може да кажете на децата: “ей, какъв звук издава това, когато го дъвчеш?” Това ще помогне на децата, които са упорити във възгледите си за храната и е вероятно да отговорят с “Няма да опитам това.“
- Въведете нови храни далеч от масата за вечеря
Вместо да предлагате ново ястие всеки път, когато седнете на вечеря, само за да може детето ви да обърне носа си нагоре, опитайте да вкарате нов продукт – зеленчук, плод или някое вегетарианско блюдо, което то не е опитвало до момента.
“Единственият вариант детето наистина да не хареса нещо е да обърне очи нагоре и да възкликне “ъъъх”, може и да изплюе храната. Не му предлагайте неща, които сте сгурни, че не харесва, но продължавайте да опитвате с нови“, казва д-р Уилкинсън.
- Проверете размерите на порциите
Етикетирането на храни дава информация за хранителното качество, но невинаги е достъпно в тези магазини за бързо хранене в близост до училищата.
“По-малките фирми може да не го правят (хранителна информация). Така че, когато отидете в магазина за чипсове на ъгъла, можете ли да направите същия информиран избор?”, казва Уитакър.
Тя предлага родителите и децата да се научат да внимават как изглежда размера на порцията.
“Нещо като голяма торба с чипсове може да ви накара да отделите размера на порцията за правилната възраст. В противен случай е лесно да седнете пред телевизора и без да го осъзнавате, да хапнете две или три порции. Трябва да имаме по-внимателни подбрани порциони. Въпреки че това изкушение все още може да е налице, когато ядете храната, вие сте наясно какво и колко ядете”, казва тя.
- Направете домашно приготвени версии на вредната храна
Ако вие или вашето дете не можете да устоите на даден вкус, потърсете рецепта и си пригответе здравословна версия, която да наподобява на любимото ви хапване.
“Независимо дали става въпрос за къри или пържени ястия в китайски стил с юфка, помислете как да ги промените – “Какво можем да направим, за да ги направим различни, за да намалим мазнините, наситените мазнини, солта и захарта?”, казва Уитакър.
Така че вместо да изядете един голям чипс в петък вечер, имайте същата храна, но адаптирана към здравословното, с различни съставки, но същия хубав вкус. По този начин ще дадете пример и на вашто дете какво означава истински добра храна.
Мнозина от нас свързват марките джънк фууд с успокояващи спомени от детството, но трябва да опитаме да разрушим тази асоциация за следващото поколение, според д-р Уилкинсън.
“Трябва да сте готови да работите върху това и сами да създавате храната, защото няма да е лесно. Реално плувате срещу прилива”, казва той.
- Накарайте децата да се занимават с готвене
Насърчавайте децата да готвят с вас.
“Ако видят какво отива в чинията, вярват повече. Ако са го направили със собствените си ръце, те са по-въвлечени и искат да продължат с него и да го опитат”, казва д-р Уилкинсън.
- Говорете с училището
Ако отворите чантата на детето си в края на учебния ден и видите здравословния обяд, който сте направили все още в първоначалното му състояние, наред с празни пакети чипсове, шоколадов бар и сладкиши, може да попитате откъде взима боклука. Ако не вярвате, че се купува извън училище, Уитакър предлага да помислите да се свържете с училището.
“Отидете да говорите с учителя. Имаме здравословни училищни инициативи и част от тях са свързани с опаковани кутии за обяд и училищни ястия. Затова трябва да попитате откъде идват тези храни? Дали източникът не е друго дете в класа?”.
- Детето трябва да напуска дома с пълен стомах
Уверете се, че вашият тийнейджър има какво да яде, преди да излезе. Независимо дали това е препечена филийка или зърнени храни с ниска захар сутрин, или плодове, преди да се приберете от училище, тази проста стъпка може да помогне да го спрете да се изкуши и да си купи боклуци от лафките.
- Качете всички на борда
Важно е родителите да бъдат модели за подражание, когато става въпрос за диета и готвене.
“В клиниката говорим за това как изглежда балансираната диета и ръководството за Eatwell (съветите на NHS за създаване и спазване на здравословна диета)”, казва д-р Уитакър.
Други членове на семейството, които взаимодействат с децата, също могат да помогнат за това.
“Необходимо е всички да бъдат на борда – включително бавачки и дядовци, които може да раздават нездравословна храна като лакомства и шоколади”, убеден е специалистът.
И накрая … дайте си почивка
Дори когато правите всичко, което можете да се направи, задачата за по-здравословно хранене може да бъде трудна. Ключът е да поемете дълбоко въздух, да не се отказвате и да приемете, че не само вие сте в тази позиция. Д-р Уилкинсън казва:
“Не се обвинявайте, защото е невероятно трудно… Нормално е да имате проблеми с това, както всички останали имат. Цялото ни общество е на този хал. Но не пречи да опитвате всеки ден”.
Превод: Диана Тодорова