Заради коронавируса: Родителите в Япония и Хонконг са недоволни от затварянето на училищата

0
101
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Разходите за родителите в Япония и Хонконг се увеличават, тъй като училищата ще останат затворени до април заради коронавируса. Училищата са принудени да възстановят платените такси, тъй като на децата им се налага да останат у дома, пише „BBC“.

В четвъртък към списъка със затворени училища се присъдени и Япония, като по този начин се цели ограничаване на разпространението на вируса.

Училищата в Япония ще останат затворени до 8 април, докато в Хонконг учебните заведения няма да отворят врати поне до 20 април.

Японският премиер Шинцо Абе направи призив за закриване на училищата след среща на екип от експерти, които се борят с вируса в четвъртък. Той обясни, че следващите две седмици са от решаващо значение за контролиране на разпространението на вируса и допълни, че страната прави всичко възможност да сведе до минимум риска много деца и учители да се заразят чрез групови посещения на дългите учебни часове всеки ден.

Родителите отправиха критики към решението на правителството чрез постове в социалните мрежи, като възнегодуваха, че тази мярка налага и те да си останат вкъщи и да не ходят на работа. Правителството обаче заяви, че ще обсъди този въпрос с компаниите.

„Ще продължим да призоваваме държавните служби и частните компании да съдействат за това хората по-лесно да си вземат свободни дни“, заяви главният секретар на кабинета на Япония Йошихиде Суга на пресконференция в петък.

Офиси и предприятия както в Хонконг, така и в Япония помолиха много служители да работят от вкъщи. Родителите обаче намират за трудна работата от дома и обучаването на децата си онлайн.

Засега училищата в Сингапур и Южна Корея остават отворени, като децата се подлагат на обстойни прегледи и наблюдение всеки ден, което включва проверка на температурата и тестове у дома.

Една емигрирала майка, която живее в Хонгконг и има две момичета на възраст 3 и 7 години, заяви пред BBC, че е решила да удължи ваканцията им в родината си Япония и да се опита да обучава малчуганите вкъщи заради затварянето на училищата в Хонконг. Съпругът й обаче е получил отказ на молба си да работи от дома си в Япония, затова е останал в Хонконг.

„Ето защо децата вече месец и половина са отделени от баща си“, каза тя.

Сега училищата са затворени и в Япония и тя вероятно ще се върне в Хонконг.

„Какво изненадващо решение от страна на японското правителство“, каза тя. „Решихме да се върнем в Хонконг следващата седмица. Тъй като няма отворено училище, всъщност няма смисъл да оставаме в Япония, защото ще бъдем далече от съпруга ми.“

Но завръщането им в Хонконг предизвика опасения за евентуален карантинен период от 14 дни.

Финансовите последици за семейството са тежки, тъй като училището, което 7-годишната й дъщеря посещава в Хонконг, няма да възстанови таксите за обучение, а предучилищното учебно заведение, в което е записано другото й 3-годишно дете, също отказва изплащане на средствата. Една от автобусните услуги обаче е възстановила 25% от транспортните си такси.

Таксите за обучение в американското училище в Хонконг започват от 168 000 долара за класове от 1 до 4 и се увеличават непрекъснато с преминаването на децата в по-горен клас. Международното училище в Хонконг приема деца в ранна възраст със сумата от 220 600 долара, като размера стига до 252 200 за 12 клас.

Британското училище в Келет изисква такса от 172 600 долара, като за по-големите деца цената е 220 800 долара.

В сряда Правителството на Хонконг заяви, че в бюджета е предвидено всички жители да получат еднократно плащане в размер на 10 000 хонконгски долара, за да се смекчи икономическото поражение от мерките за борба с вируса.

Частните и държавните училища в Хонконг предлагат онлайн уроци или учебни материали по имейл, обясни Рут Бени, която предоставя консултантски услуги в сферата на образователната дейност. Тя е изпратила дъщеря си в Лондон, за да се подготви за приемни кандидатстудентски изпити, които се провеждат само в определено време през годината.

„Това не беше нещо, което успяхме да постигнем лесно, но учебната дейност вече беше нарушена масово“, каза Бени.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments