Коронавирус: Как да информираме децата си – с прости факти и без усложнения

0
158
Майка и дъщеря
Снимка: Pixabay

С увеличаване броя на заразените с коронавируса в световен мащаб, децата ни често биват облъчвани с противоречива информация от различни източници, пише „BBC“. Как е най-разумно като родители да ги информираме за случващото се без да всяваме паника и да ги ужасяваме?

“Ще се разболея ли?”

“Ще затворят ли училище?”

“Баба и дядо ще умрат ли?”

Короноварисът е навсякъде из медийните заглавия и както обикновено децата задават директни и трудни въпроси, свързани с опасността. Въпреки че рискът от сериозни усложнения сред младите хора, засегнати от вируса, все още се счита за нисък, песимистичните и гръмки медийни заглавия се превръщат в основание за всяване на паника.

Доклади за смъртни случаи, недостиг на храна и затваряне на училища, както и котирането на предупреждения за пандемия, могат сериозно да обезпокоят децата от всякакви възрасти.

Запазете спокойствие

Запазването на спокойния тон при обсъждането на опасностите от коронавируса е от изключителна важност, коментира Ангард Рудкин, клиничен психолог и консултант по родителската книга “Какво си мисли детето ми?”.

„Малко или много всички харесваме страшни истории, но далеч не са ни толкова приятни, когато са в близост до дома ни. Помогнете на детето си да се дистанцира от гръмките заглавия, като обясните как коронавирусът се разпространява и какво можем да направим за да минимизираме риска. Като например да използваме много забавни балончета, докато си мием ръцете.“

Covid-19 е респираторна болест, причинена от коронавируса, която се проявява с температура, преминаваща в суха кашлица. След около седмица, болестта води до недостиг на въздух, като в някои случаи пациентите може да се наложи да бъдат хоспитализирани.

Лекарите не са напълно сигурни как точно се предава, но сходни вируси най-често се разпространяват по въздушно-капков при кашлица или кихане.

Важно е да се говори с детето за нещата, които могат да се контролират, а не за тези, които не могат. Например да се изхвърлят на използваните носни кърпички и да се засили личната хигиена, коментира още д-р Рудкин.

След като се направят тези разяснения, е редно разговорът да се прехвърли върху ежедневни неща, като какво са правили през деня или какво биха искали за вечеря, коментира още тя.

Възможно е вирусът да засегне милиони хора по цял свят. Великобританското правителство коментира, че спрямо последните прогнози до една пета от работната сила в страната може да бъде засегната в случаи на евентуална епидемия, като това да доведе до затваряне на училища.

Един от основните проблеми при обясняването на вируса е, че е трудно да се предвиди какво точно ще се случи, въпреки че към момента, ранните и все още оскъдни доказателства сочат, че деца с Covid-19 са склонни да развият леки симптоми на заболяването.

Въпреки че родителите имат опит в комуникирането на глоабални заплахи като война, тероризъм и климатични промени, подрастващите деца все още развиват умението си да оценяват риска, коментира д-р Рудкин. За това е важно да установим, до колко са обезпокоени от коронавируса.

“Бъдете категорични, че не знаете всичките отговори на въпросите им, но има специалисти и учени, които се грижат ежедневно за безопасността на всички ни.”

Родителите от своя страна следва да са максимално запознати по темата преди да я обсъждат с децата си, включително и да следят информацията, подавана от официалните власти, коментира д-р Рудкин. В случай на заразяване на дете с коронавирус, родителите в никакъв случай не следва да подценяват риска за собственото си здраве.

“Можете да им обясните, че е като да се разболееш от грип, за да не го възприемат толкова ужасяващо”, коментира Джон Гилмартин, логопед към детската благотворителна организация “Аз Мога”. Д-р Рудкин съветва още да бъдем отрковени:

„Всички ще умрем рано или късно, но това най-вероятно ще се случи като сме вече много, много стари.“

Използвайте прости думи

“Можем да говорим по темата с усмивка и чувство за хумор или най-малкото без излишен драматизъм, така че да не поставяме децата в екзистенциални драми, на които далеч не им е времето”, коментира още тя. “Успокойте детето, че вие, както и баба и дядо, сте в много добро физическо здраве и ще продължавате да се грижите за себе си, така че всичко да е наред за всички ви.”

Способността на децата да се справят със сложна и обезпокояваща информация се увеличава с времето. За това начина, по който общувате с тригодишно дете и с тинейджър се различават драстично, като в голяма степен е въпрос на лична преценка.

Същевременно Гилмартин съветва да се използват прости думи при всички възрастови групи, позволявайки на децата да задават колкото се може повече въпроси и да се вслушвате в думите им. Родителите, които не са сигурни какъв език да използват, могат да се насочат към заглавията на утвърдените световни медии.

Децата, подобно на останалата част от хората, са обект на много митове и сериозна дезинформация относно коронавируса, като подрастващите и тинейджърите са особено уязвими от социалните мрежи.

Най-добрият начин да се противопоставите на това, е да използвате информация, подходяща за възрастта им и да им вдъхвате увереност, тъй като децата се доверят в най-голяма степен на родителите си, коментира още др. Рудкин.

Превод: Ивайло Йотов

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments