Комикът, който превзе сцената в президентската надпревара в Украйна

0
124
Володимир Зеленски в шоуто "Слуга на народа". Скрийншот
Володимир Зеленски в шоуто "Слуга на народа". Снимка: Скрийншот от видео

В популярен украински телевизионен сериал комикът Володимир Зеленски играе президент, който е прецизно честен и надхитря корумпирани депутати и сенчести бизнесмени, които се опитват да му попречат.

Героят на Зеленски в шоуто „Слуга на народа“ е обичан от украинците, които са все по-недоволни как се управлява страната им от обявяването на независимостта през 1991 г. Сега те имат шанса да превърнат фантазията в реалност на президентските избори на 31 март, коментира „Euractiv.“.

41-годишният актьор обяви кандидатурата си за президент на Нова година и оттогава се превърна в изненадващ лидер със солидна преднина пред сегашния президент Петър Порошенко и опозиционния лидер Юлия Тимошенко. В началото на февруари проучвания на общественото мнение отреждаха на комика подкрепа от 21.9 на сто. Следват експремиерът Юлия Тимошенко с 19.2 и действащият президент Петро Порошенко с 14.8%.

Внезапният възход на Зеленски идва в момент, когато гласоподаватели от цял ​​свят обръщат гръб на статуквото, издигайки на власт нетрадиционни политически сили като американския президент Доналд Тръмп и движението „5 звезди“ в Италия, което също е водено от комик.

Критиците поставят под въпрос политическата неопитност на Зеленски, докато инвеститорите се притесняват, че не знаят нищо за икономическата му политика. В крайна сметка, ако стане лидер, телевизионната звезда ще отговаря за една воюваща държава, която се нуждае от фундаментална промяна.

Запитан в интервю за „Ройтерс“, какво го отличава от другите кандидати, Зеленски посочи лицето си.

Това. Това е ново лице. Никога не съм бил в политиката”, каза той.

Не съм излъгал хора. Те се идентифицират с мен, защото съм отворен, наранявам се, ядосвам се, разстройвам се. Аз не скривам емоциите си от камерата, не се опитвам да изглеждам различно. Ако съм неопитен в нещо, съм неопитен. Ако не знам нещо, честно си признавам.

Подкрепата за Зеленски е особено силна сред 18-35-годишните, които смятат, че той ще бъде най-добрият кандидат за справяне с корупцията в държавните институции, според проучване от декември на Международния републикански институт (IRI).

Неговата кампания е базирана на телевизията и социалните медии. Той има 2.7 милиона последователи в „Инстаграм“, а Порошенко има 194 хил. Във „Фейсбук“ Зеленски кани предложения от последователи за справяне с проблеми като високите сметки за комунални услуги или техния избор на министър-председател.

Зеленски заяви пред „Ройтерс“, че няма да позволи на Украйна да не изпълни задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ), който подкрепя икономиката с милиарди долари заеми и обезпечава инвеститорите.

По ирония на съдбата, като се има предвид чистия образ на неговия измислен президент, Зеленски трябваше да отблъсне подозрения, че в реалния живот той е марионетка на Игор Коломойски, виден олигарх, чийто телевизионен канал излъчва предаванията на Зеленски.

Зеленски настоява, че отношенията му с Коломойски са строго професионални. Той каза, че няма да върне собствеността на „ПриватБанк“, най-голямата банка на Украйна, на Коломойски, ако стане президент.

Като част от почистването на финансовата система на Украйна, подкрепено от МВФ, правителството национализира „ПриватБанк“ през 2016 г. и по-късно обяви, че банката е била използвана за мащабни измами и пране на пари. Коломойски нарича обвиненията безсмислици и заяви, че банката е национализирана на лъжливи основания.

Да не съм луд? Искам ли да загубя живота си, репутацията си?”, каза Зеленски, запитан дали ще върне „ПриватБанк“ обратно на Коломойски.

Бизнесменът също отрича да има неправомерно влияние върху Зеленски. „Аз съм повече негова марионетка, отколкото той моя„, каза той за украинския сайт lb.ua.

За да се справи с корупцията, Зеленски каза, че ще внесе законопроект за отнемане на имунитета на президента, законодателите и съдиите срещу съдебно преследване. Той също така призовава за независим съд за борба с корупцията, върху който президентът да не би могъл да окаже неправомерно влияние, като съдиите да бъдат избирани с помощта на западни експерти.

Според него това ще сложи край на политическата култура, където президентът или някой друг от властта просто вдига телефона и казва: „Това ще бъде така, ето така или по този начин.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments