УНИЦЕФ изрази тревога от епидемията от морбили

0
124
УНИЦЕФ. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

УНИЦЕФ изрази тревога от епидемията от морбили по света и посочи, че в десет страни, между които са Бразилия, Украйна и Франция, са регистрирани близо три четвърти от увеличения брой заболели през 2018 г., предаде Франс прес.

Общо 98 страни са дали информация за по-голям брой заболели от морбили през 2018 в сравнение с 2017 г., което е крачка назад от постигнатото досега в борбата с тази предотвратима, но потенциално смъртоносна болест, се казва в съобщението на УНИЦЕФ.

По данни на Световната здравна организация има увеличение от 50 процента на регистрираните заболели през 2018 г. в сравнение с 2017 г., а смъртните случаи са 136 000.

Новият взрив на болестта, която е по-силно заразна от грипа или туберкулозата, в някои страни донякъде се дължи на твърденията, че ваксината срещу морбили се свързва с аутизма, и отказа на родители да ваксинират децата си.

Според Световната здравна организация „колебанието към ваксината“ е една от 10-те най-големи заплахи за човешкото здраве в света, отбелязва Франс прес.

Общо 51 са случаите на морбили в страната към момента, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във връзка с разпространението на инфекциозното заболяване. Само трима са били с непълен имунизационен статус, а останалите изобщо не са били имунизирани, подчерта той.

Голямото огнище на заразата е в Благоевградско. Там след вътреболнична инфекция в детското отделени на разложката болница се заразяват 40 души. Здравните власти в областта съобщават за повишен интерес към ваксините.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments