COVID-19: Дания позволява на малките деца да се върнат на училище

0
178
Ученици
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Децата до 11-годишна възраст ще се завърнат в детските градини и училищата в цяла Дания, тъй като правителството на страната е първото в Европа, което ще премахне ограниченията в сферата на образованието, свързани с коронавируса, пише BBC.

Премиерът Мете Фредериксен приветства децата по повод връщането им на училище в столицата Копенхаген. Дания беше сред първите държави в Европа, които наложиха ограничителен режим, като училищата затвориха врати на 12 март.

Процентът на заразени с коронавирус в страната е нисък, но критиците предупреждават, че стратегията е рискована.

„Всички сме малко неспокойни и ще трябва да гарантираме, че се придържаме към хигиенните правила“, каза пред BBC Елиза Римплер от BUPL, Датския съюз на педагозите на деца и младежи.

Този ход на Дания дойде, след като в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен състави план за постепенното премахване на ограниченията в 27-те държави членки, но даде да се разбере, че това не е сигнал за незабавни действия. Тя определи ключови условия, които трябва да са налице преди това да се случи, включително значителното намаляване на разпространението на Covid-19 и адекватния контрол, що се касае до капацитета на здравната система. Ще се проведе и дарителска конференция онлайн, за да могат правителствата и организациите да отпускат пари в търсене на ваксина, добави Урсула фон дер Лейен.

Други страни, освен Дания също предприеха действия по облекчаване на ограничителните мерки през тази седмица:

  • Австрия отвори хиляди от по-малките си магазини във вторник
  • Чешкото правителство е определило график, който ще бъде изпълнен в пет етапа
  • Испания разреши на служителите, които не са заети в сферата на услугите или стоките от първа необходимост да се върнат на работа след двуседмична пауза
  • Италианските книжарници и магазините за дрехи за младежи отново отвориха врати в някои региони

Германският канцлер Ангела Меркел ще обсъди смекчаването на ограниченията с 16 държавни премиери в сряда, като се очаква те да се споразумеят относно постепенното отваряне на по-малките магазини от следващия понеделник и облекчаването на правилата за движение от 3 май нататък.

Испания отчете още 523 смъртни случая в сряда и 3% увеличение на инфектираните, но експертите заявиха, че увеличението на новите случаи може да се дължи на забавяне на отчитането им поради великденската почивка.

Какво направи Дания?

До този момент в Дания са регистрирани 299 смъртни случая и 6 681 случаи на заразени с коронавируса, въпреки че се смята, че реално броят им е много по-голям. Страната беше похвалена за бързите си действия относно ограничаването на свободното придвижване, което е попречило на инфектираните с Covid-19 да разпространят заразата сред населението, а мерките бяха сравнени с тези в Южна Корея.

Ръководителят на Института по инфекциозни заболявания SSI заяви, че Дания е успяла да намали значително броя на хората, които се заразяват, преди ограниченията, въведени на 12 март.

Тайра Гроув К. заяви пред Danish TV, че успехът на страната е доказал, че социалното дистанциране, хигиената и други мерки, като работата от дома, могат да спомогнат за овладяването на пандемията.

Премиерът заяви, че постигнатият напредък е толкова голям, че тя обсъжда с политическите си партньори как да продължи с мерките за по-нататъшното облекчаване на ограниченията.

Някои политически фигури изразиха загриженост, че указанията за това кой точно трябва да се върне на училище не са ясни. Самите училища ще решат дали персоналът, чиито задължения попадат в рисковата категория, трябва да се върне на работа или да остане у дома.

Какво се случва в Германия?

Ангела Меркел проведе разговори с министрите на кабинета в сряда, преди да обсъди облекчаването на мерките с 16-те провинции на Германия.

Според съобщения в германските медии, магазини с площ до 400 кв.м ще могат да отворят врати отново от 20 април при спазване на строги условия за броя на клиентите, които имат право да пазаруват в съответния ден. След това по-големите магазини ще могат да възобновят работата си от 4 май, заедно с фризьорските салони.

Ограниченията, свързани със свободното придвижване на хората вероятно ще остане в сила до 3 май.

Някои от германските провинции не са съгласни относно начина на облекчаване на ограниченията. Северен Рейн-Вестфалия, най-населената провинция в Германия, планира да отвори училищата постепенно, като се започне с началните училища, което ще се случи в началото на следващата седмица. Държавният премиер на Бавария Маркус Зьодер смята, че това е твърде скоро.

Германският институт за обществено здраве RKI заяви, че броят на смъртните случаи от коронавирус е нараснал с още 285 през последните 24 часа, достигайки 3 254, което е сравнително нисък процент за население от 83 милиона. Към момента в страната има 127 584 случаи на инфектирани.

От Министерството на икономиката заявиха, че Германия е изпаднала в рецесия миналия месец и е малко вероятно да излезе от нея преди средата на 2020 г.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments