Брекзит: Проверките върху вноса от ЕС да бъдат отложени до края на годината на фона на кризата от COVID-19

0
140
Брекзит
Снимика: FreePik.com

Проверките върху вноса във Великобритания от страните-членки на Европейския съюз ще бъдат отложени за 2021 с цел да се даде достатъчно време на компаниите да се “адаптират към новите правила за международна търговия”. Периодът за преход от Брекзит вече бе удължаван веднъж от британските министри до 31 декември, припомня “BBC”.

Великобритания първоначално планираше да въведе пълен контрол върху вноса на стоки от ЕС още през януари тази годинаСитуацията с COVID обаче наложи преосмисляне на плановете, като бизнесите вече ще имат правото да отлагат митнически декларации и дължими такси за период от 6 месеца, а физическите проверки на вноса ще бъдат отложени за юли.

Бизнесът приветства решението на парламента за “прагматичен и гъвкав” подход. В отговор обаче Европейският Съюз обяви, че ще наложи проверки върху великобританския експорт в началото на 2021. Главната редакторка на “BBC” за Европа Катя Адлер смята, че ЕС едва ли би възприел решението на Великобритания като “отстъпление от позицията й, а по-скоро като прагматичен ход от държава, която няма готовност да наложи в срок цялостна проверка върху вноса”. В публикация в Туитър тя коментира:

“Големи търговски партньори от ЕС като Нидерландия и Франция вече са осигурили нужния персонал и инфраструктура за провеждането на проверки и контрол върху идващите от Великобритания стоки, без значение дали сделката ще бъде финализирана или не”.

Великобритания напусна Европейския съюз към края на януари, но периода за преход, по време на който съществуващите правила за международна търговия и за общ европейски пазар и митнически съюз, остават в сила до края на година.  Опозиционни депутати настояха срокът да бъде удължен, като министри от Шотландия и Уелс първи предупредиха, че напускането на блока в рамките на малко повече от шест месеца би било “безкрайно безразсъдно” предвид очакваните икономическите последици и неяснотата, породена от пандемията от новия коронавирус.

Министри от двете администрации се оттеглиха демонстративно от видеоконферентен разговор с великобритански министри от петък в знак на протест срещу отказа да се удължи срока на преход, коментирайки, че техните възгледи са били категорично “отхвърлени”. По-рано британският министър Майкъл Гоув обяви, че вече е “потвърдил” пред Европейския съюз, че периодът няма да бъде удължаван и че “моментът” за подобни решения вече е “отминал”. Въпреки това ще има отсрочка, макар и кратка, по отношение на проверките върху вноса.

През февруари Гоув обяви, че пълен контрол върху вноса ще е “задължителен” от 1 януари с цел да се “опазят” границите на Великобритания и да се събират съответните приходи от данъци и такси. Според промените в плана проверките върху стоките, които се импортират във Великобритания, ще бъдат въведени на три стъпки до края на лятото на 2021, без значение дали сделката с ЕС е финализирана или не.

  • От първи януари ще има проверки за регулирани вещества като алкохол, цигари, като някои стандартни стоки като дрехи и електроуреди ще бъдат обект на частични митнически проверки. Същевременно компаниите ще разполагат с шестмесечен период за предоставяне на данъчни декларации и за заплащане на съответните такси.
  • От първи април вносни стоки с животински произход, включващи месо, мляко или яйчни продукти, ще трябва да бъдат предварително заявени пред властите, за да може да се подготви съответната документация.
  • От първи юли всички продукти ще бъдат обект на съответните митнически тарифи и декларации, както и на пълни проверки за “безопасност и сигурност”. От този момент нататък ще се наложи засилен контрол върху добитъка, растенията и други санитарни и аграрни продукти в пристанища и други входни точки на страната.

Нова митническа и гранична инфраструктура ще се осигури с цел провеждане на проверки по пристанища, а в случаите, когато няма достатъчно свободно пространство, в “наземни установки”. Британските министри обявиха, че предстои да обсъдят с управите на пристанищата нужното оборудване и къде да бъде разпределено то. Предложенията важат единствено за вноса във Великобритания, като проверките на износа към ЕС остават отговорност на Брюксел.

Гоув обяви още, че законовите промени ще се въведат поетапно, за да се осигури на засегнатите от COVID бизнеси  достатъчно време да се “адаптират”, като подчерта, че ще е нужна “още работа”, за да се гарантира, че Великобритания е напълно готова.

От първи януари вече  ще се намираме извън митническия съюз и единния европейски пазар и поради това е желателно да имаме действащи механизми за проверка на стоките, внасяни във Великобритания”, споделя той.

Също така би било разумно да вземем предвид ситуацията с новия коронавирус. Искаме да гарантираме, че бизнесите ще могат да се адаптират по гъвкав начин към пандемичната реалност.”

Очаква се фирмите да попълват близо 200 милиона допълнителни данъчни декларации всяка година, като експерти от индустрия коментират, че ще са нужни поне 50 000 митнически служители, за да се справят с допълнителната документация.

Министрите на Великобритания гласуваха вече допълнително финансиране от 50 милиона паунда за изграждането на новата митническа инфраструктура, както и за информационни системи, наемането на нови служители и обучението на митнически брокери и спедитори.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments