Очаква се 30% ръст в интереса към летните почивки на село

0
290
Планинарство
Снимка: Pixabay

Селският туризъм е привлекателна опция за лятна почивка за много българи, предадоха от „БНР“. Опитвайки се да намерят по-безопасни места за летуване покрай COVID-19 епидемията, хората избирали обекти в селата, настаняващи по не повече от 2-3 семейства.

По тази причина Борислав Борисов от Асоциацията на българските села очаква търсенето на такъв тип почивки да се увеличи с около 30%. Популярността им в последните две години е нараснала с 10-20%, но тази година се очаквало да са дори по-предпочитани. Борисов отбеляза, че собствениците на селски обекти не злоупотребявали със засиления интерес и цените не се очаквало да се завишат с повече от 5%.

Посетителите предпочитали обекти, предлагащи като услуги типични местни дейности – фотолов, кръжоци по занаятчийство (дърворезба, грънчарство и т.н.), активен фитнес в семейната оранжерия или планински преходи. Не бил малък броя и на хората търсещи лукс и удобства, като басейн или собствена кухня.

Селският туризъм бил предпочитан и заради естествения контакт с природата. Хората често го избирали за по повече от една нощувка, за да почувствали уединението и вътрешното обогатяване.

Борисов със съжаление отбеляза липсата на каквато и да е реклама на този вид туризъм, когато България е представяна на международни туристически форуми. По тази причина и, освен за ловен туризъм, по селата по-малко от 2% от гостите били чужденци.

От Асоциацията очаквали сезонът за селския туризъм да се удължи до края на септември, а не както стандартно продължавал до около 10 септември. Въпреки това било трудно да се правят конкретни прогнози, предвид непрекъснато променящата се епидемична обстановка.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments