Град Бургас посрещна първия чартър за летния сезон – кметът поиска облекчение на мерките

0
110
Снимка: Община Бургас
Снимка: Община Бургас

Град Бургас посрещна първия чартър за настоящия летен сезон. 189 туристи пристигнаха с полет от Амстердам, за да изкарат почивката си на Южното Черноморие, съобщиха от Община Бургас.

Пасажерите бяха посрещнати от министъра на туризма Николина Ангелкова, кмета на населеното място Димитър Николов, директора на Летище Бургас Георги Чипилски и туроператорски компании. Министър Ангелкова коментира:

Надяваме се с тези 35 евро субсидия, която гласувахме, да разширим полетната програма. Тя вече е разширена до октомври и се надявам със спазването на мерките и факта, че в Бургас хората с контакт до COVID-19 са под 1%, ще успеем да реализираме един макар и кратък летен сезон.

Снимки: Община Бургас

Кметът Димитър Николов заяви, че Община Бургас продължава да работи активно за облекчаване на процедурите за привличането на повече туристи.

Следващите полети са утре. Четири са от Германия, непосредствено след това започват от Чехия, Словакия, Словения и мисля че вече влизаме в нормален режим на пристигане. Преди малко получихме подкрепа от Министерството на туризма. В понеделник ще внеса до Външното министерство писмо от Бургас за това, че повече от 30% от туристите в нашия регион са извън Европейския съюз, да отпаднат ограниченията за 14-дневна карантина за руски туристи и тези, които са извън Европейския съюз. Така ще може да поемаме полетите от държавите от бившия соцлагер, които не попадат в списъка на страните членки в Европейския съюз. Копие от писмото ще бъде изпратено и до Министерството на здравеопазването. Друг вариант е да получим компенсиране, заради невъзможността да приемаме такива туристи.

Церемонията по посрещането на летовниците премина според старите български обичаи. Всеки от тях получи като дар български сувенир и червена роза – символ на България.

Организиралата полета туроператорска фирма определи държавата ни като добра и надеждна дестинация. Оттам заявиха, че са щастливи, че първият им полет от месеци насам е именно до страната ни. Те допълниха още, че всеки турист е бил предварително инструктиран да спазва местните протоколи за безопасност.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments