24-ти ден протести: Пак се стигна до сблъсъци и напрежение

0
235
Протестиращи
Снимка: Системата ни убива, Facebook

Около 22:00 часа снощи е възникнало напрежение между полицията и майките от „Системата ни убива“ край кръстовището на Софийския университет. Конфликтът е бил провокиран от отказа на униформените да допуснат един от микробусите на майките от гражданската инициатива да премине кръстовището на булевардите „Васил Левски“ и „Цар Освободител“. Превозното средство е било обградено от плътен кордон полицаи, които не допускали никой до него. В него имало пътници.


Една от жените коментира за „БНР“, че не може да си обясни действията на полицаите. А те от своя страна заявили, че нямат право да допускат никого, защото имало забрана за движение. На моменти поведението на протестиращите към служителите на реда било агресивно, а главно действащо лице в тази ситуация била бившият омбудсман Мая Манолова.

Около 22:40 часа се е стигнало до сблъсък между протестиращите и полицията. Униформените обаче успели да изблъскат недоволните. Напрежението било туширано, въпреки че продължила размяната на реплики. Бусът престоял повече от час на кръстовището на Софийския университет. В крайна сметка полицаите предложили на майките от „Системата ни убива“ коридор назад по бул. „Васил Левски“, но те отказали.

Припомняме, че в съботния следобед майките от „Системата ни убива“ организираха автошествие от площад „Независимост“ до къщата на Бойко Борисов в Банкя. След това те се върнаха отново на протеста между президентството и Министерски съвет около 21:00 часа.

По време на протеста е бил задържан мъж заради нецензурни думи и жестове към протестиращите и говорителите на трибуната пред Министерския съвет. Именно, за да се избегнат сблъсъци с протестиращите, той е бил отведен от полицаите. Свидетели твърдят, че той е бил във видимо нетрезво състояние.

Движението на „Орлов мост“ продължава да бъде блокирано заради палатков лагер. Именно заради това са били променени маршрутите на част от автобусите и тролейбусите. Това са автобусни линии 9, 72, 75, 76, 84, 184, 204, 304 и 604 и тролейбусите с номера 1, 2 4, 5, 8 и 11.

  • Линии № 9 и 75 въртят на Военна академия.
  • Линии № 84, 184, 280, посока Орлов мост въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута.
  • Линии № 72,76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. „Др. Цанков“, бул. „П. Яворов“ и по маршрута двупосочно.
  • Линия № 94 върти на ул. „Гурко“ и обратно по маршрута Линия № 213 в посока „Младост“ е отклонен по бул. „Мадрид“, бул. „Ситняково“ и по бул. „Цариградско шосе“ по маршрута си Линии № 5, 8 и 11 посока СУ „Климент Охридски“ върти преди Орлов мост и обратно по маршрута.
  • Тролейбусни линии 2 и 4 от „Хаджи Димитър“ се движи до „Оборище“ и обратно.
  • Тролейбусна линия 1 от „Левски Г“ до „Оборище“ и обратно.

Превозните средства спират на всички спирки в променените участъци от маршрутите си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments