Жители на квартал в Асеновград излязоха на протест заради път в окаяно състояние

0
443
Път
Снимка: Dafina Filipova, ‎ЗА по-добър живот в Асеновград!, Facebook

Жителите на квартал „Горни воден” в Асеновград излязоха тази сутрин на протест, съобщи “NOVA”. Причината е, че единственият път, който свързва комплекса с града, е в окаяно състояние и над 1500 души нямат нормален достъп до домовете си.

Гражданите блокираха с жива верига улицата, която води до квартала. От половин година участъкът е разкопан и изоставен. Наред с това придвижването с автомобил е истинско предизвикателство и по думите на хората, им коства не само нерви, но и средства за ремонт на колите.

Път
Снимка: Dafina Filipova, ‎ЗА по-добър живот в Асеновград!, Facebook

„Шосето“ е осеяно с дупки, шахти и огромни неравности. Цялостен ремонт на този път не е правен от близо 30 години. Един от протестиращите заяви:

„Преминаването е изключително рисковано и опасно. Виждаме каква е пътната настилка тук в момента – изключително разбита. Така е поне от половин година, пътят е разкопан от пролетта. Той беше в лошо състояние и преди това. Старият асфалт е разцепен. Преди месец пропадна изцяло една от шахтите, още две са на път да пропаднат. Направихме подписка и я внесохме в общината в края на юни – началото на юли. Нямаме отговор”.

Хората настояват да бъдат спрени и преминаващите по пътя камиони с дърва, които според тях допълнително рушат настилката.

От общината са изпратили официален отговор, в който заявяват, че нямат финансова възможност за цялостен ремонт и рехабилитация на въпросната улица. Заради коронавируса временно е било преустановено стартирането на обществени поръчки. Това е и причината за забавяне на процедурата по избор на изпълнител. Вече обаче има сключен договор с такава фирма и ремонтът ще започне. В отговор на това друг протестиращ заяви:

„В продължение на 30 години хората тук плащаме данъци. Общината ни изпратиха неофициален отговор, че отново на този път ще се прави кръпка. Ние искаме цялостен ремонт. Кръпка се прави на улица с леки поражения. Кръпката няма да ни реши проблеми. В крайна сметка участъкът е едва 500 метра, не искаме да се прави магистрала. Направен е основен ремонт на 3 улици в центъра, а този път тук се пренебрегва. Ако това продължи, сме готови на протестни действия и ще затворим главния път Пловдив – Асеновград.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments