Ботсвана: Мистериозната смърт на слонове e причинена от цианобактерии

0
305
Цианобактерии
Цианобактерии. Снимка: Pixabay

Токсини, произведени от микроскопични водорасли във водните басейни, са причинили необичайната смърт на стотици слонове в Ботсвана, твърдят служители в областта на дивата природа. В Ботсвана живее една трета от намаляващата популация на слонове в Африка, пише „BBC“.

Тревогата е била вдигната, когато трупове на слонове са били забелязани в района на делтата на река Окаванго в периода между май и юни. Експертите разкриват, че до момента имат информация за 330 слона, които са умрели от поглъщане на цианобактерии. Бракониерството е изключено като причина за смъртта на животните.

Токсичните бактерии виреят естествено в застояли води, разпространят се и понякога цъфтят. Те са известни още като синьо-зелени водорасли. Въпросните констатации за смъртта на слоновете са потвърдени след месеци тестове в специализирани лаборатории в Южна Африка, Канада, Зимбабве и САЩ.

Много от мъртвите животни са били открити в близост до водоеми, но досега властите, отговарящи за опазването на дивата природа не бяха напълно сигурни, че бактериите са виновни за смъртта им, тъй като цъфтежът им се наблюдава по периферията на водоемите, а слоновете обикновено пият от средата. „Последните ни тестове установиха, че цианобактериалните невротоксини са причина за смъртта на слоновете. Това са бактерии,  които се откриват във водните басейни.„, обясни днес главният ветеринарен лекар Ммади Рубен, който работи в Отдела за опазване на дивата природа и националните паркове в страната. „Смъртните случаи престанаха в края на юни 2020 г., което съвпада с прецъфтяването на плантациите от въпросните водорасли.“, добави той пред „AFP“.

Докладите, изготвени през юни показват, че бивните на слоновете не са били премахнати. Следователно бракониерството е изключено като причина за смъртта им, както и отравянето с антракс, гласи информация, предадена от старши служителя в Отдела за опазване на дивата природа и националните паркове – Кирил Таоло. Въпреки това все още остават въпроси относно смъртните случаи, обясни Рубен пред репортери.

Стотици трупове на едрите бозайници са били забелязани с помощта на въздушни техника в началото на тази година. „Бяха забелязани 169 слона в рамките на тричасов полет.“, заяви д-р Найл Маккан, част от екипа на базираната във Великобритания благотворителна организация „National Park Rescue“. „Да успеят да се видят и преброят толкова голям брой трупове по време на тричасов полет, беше необичайно преживяване.“, каза още той.

Какво представляват цианобактериите?

  • Цианобактериите, известни още като синьо-зелени водорасли, се срещат по целия свят, особено в спокойни, богати на хранителни вещества води
  • Някои видове цианобактерии произвеждат токсини, които могат да повлияят негативно на животните и хората
  • Хората могат да бъдат изложени на цианобактериални токсини чрез поглъщане или къпане в замърсена вода
  • Симптомите на отравяне включват дразнене на кожата, стомашни спазми, повръщане, гадене, диария, треска, възпалено гърло, главоболие
  • Животните, птиците и рибите също могат да бъдат отровени от високите нива на токсини от цианобактериите
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments