Най-секретното военно формирование у нас – „Тихина“ отбелязва днес 50-годишен юбилей

0
1079
Тихина
Снимка: МСРО

На 1 октомври 1970 със заповед №00110 на Министъра на отбраната е създаден Морският специален разузнавателен отряд (МСРО). Днес може би най-секретното в близкото минало формирование у нас отбелязва 50-годишния си юбилей.   

Историята на тази уникална бойна част започва далеч по-рано. Още в края на 50-те години на миналия век във ВМФ са сформирани отделни групи за неконвенциални бойни действия на море.

Тихина
Снимка: МСРО

Постепенно се набират кадри, усвоява се новопостъпваща техника и имущества, създават се учебни програми и пособия, сменят се райони, активна бойна подготовка се води на място и в други поделения на армията. Едва създало организация на службата и усвоило кръг от свойствени задачи, поделението е закрито през 60-те години.

През 1970 г . МСРО се възражда в района на варненската местност „Тихина“, откъдето идва и популярното име на отряда. Формированието бързо се превръща във важен фактор в системата на тогавашната национална сигурност. В тези години предназначението на поделението е било да осигурява бойните действия на военният ни флот, за което личният състав е трябвало да поддържа готовност да разкрива базирането на противникови морски групировки, оборудването на морския Театър на военните действия (ТВД) и състава на сухопътна групировка, разположена на крайбрежната ивица, да осъществява разузнавателна поддръжка в интерес на морски десантни сили и да установява местоположението на важни обекти. Важно направление е било и изпълнението на диверсионни задачи в тила на противника.

Тихина
Снимка: МСРО

За локация на войсковия район е указана местността „Тихина“, намираща се в близост до сегашния Център по хидро- и аеродинамика в град Варна. Първи командир на поделението е капитан ІІІ ранг Веселин Цветанов Цветков.

Днес МСРО има мисията да изгради морска тактическа група за специални операции. В наши дни движеща сила за Морския специален разузнавателен отряд е ангажимента за изграждането на Морска тактическа група за специални операции по стандартите на НАТО.

От 02 март 2020 командир на Морския специален разузнавателен отряд е капитан II ранг Герман Милков Славов.

Тихина
Снимка: МСРО

Искра.бг припомня, че по случай 50-годишния юбилей на „Тихина“ командосите от поделение 22580 подеха благотворителна акция за набиране на средства с цел изграждане на паметна плоча на трима загинали техни колеги. Това са: главен старшина Димитър Христов, който загива в близост до бившето летище Калиманци; ще се ремонтира паметната плоча на матрос Камен Миланов на моста на централния плаж в Бургас, както и паметната плоча на старши сержант Николай Колев в близост до хижа Рай. Обсъжда се и идеята, с част от събраните средства да се постави възпоменателна плоча в местността „Тихина“ край варненския квартал Аспарухово, където е бил първият войскови район на подразделението в периода 1970-1984 г. 

Честванията  по случай 50-годишния юбилей на „Тихина“ ще се състоят на 16 октомври.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments