Агенцията по безопасност на храните е установила кашкавал, който е бил произведен в неработещо предприятие. По време на рутинна проверка инспекторите са взели проба за лабораторно изследване. Проверен е и производителят в Националния регистър на одобрените производствени предприятия, като е било констатирано, че той е с преустановена дейност. Инспектирани са обекти, в които е бил доставен кашкавал с обявения регистрационен номер на неработещото предприятие. Намерени са 68 килограма и 400 грама в склад. Кашкавалът е възбранен и насочен за унищожаване.
От началото на годината до 13-и февруари при съвместни проверки на инспектори от БАБХ, КЗП, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация „Активни потребители“ са взети и изследвани за съдържание на немлечни мазнини и по физикохимични показатели 32 проби от млечни продукти. 20 проби са от сирене, 10 от кашкавал, 1 проба от прясно мляко УХТ и 1 проба от крема сирене с билки.
Наличие на немлечни мазнини в млечни продукти е установено в 1 проба от сирене. При проследяване на партидата е установено, че на етикета е посочена една фирма производител, но ветеринарният регистрационен номер е на друго предприятие. Извършена е проверка в двата обекта, при която е констатирано, че обявеното за производител предприятие е неработещо.
Предприятието, чийто регистрационен номер е отбелязан на опаковката не е произвеждало сирене с проследявания партиден номер. При инспекцията са констатирани несъответствия в дейността на обекта. Инспекторите са предприели административни мерки – издадена е Заповед за спиране експлоатацията на обекта, съставен е акт. Законът за храните предвижда глоба до 4000 лева за първо нарушение и до 6000 лева за повторно.
Несъответствия при лабораторното изпитване по физикохимични показатели са установени в 8 проби. В шест проби краве сирене и една козе сирене е установено по-високо водно съдържание и по-ниско маслено от заложеното от производителя. В една проба кашкавал е установено несъответствие по показател съдържание на сухо вещество. На основание протоколите за изпитване са изготвени и връчени на производителите предписания, издадени са два акта по Закона за храните.
Взети са две проби от кашкавал за изследване във външна акредитирана лаборатория за наличие на вложено нишесте. При лабораторното изпитване е установено, че няма вложено такова.
В 3 изследвани проби са отчетени минимални количество мазнини, което не позволява установяването на вида вложена мазнина.
По случая са проверени трите предприятия, складове и обекти за търговия на дребно, в които са реализирани количествата от продуктите. В едно от предприятията са намерени 40 пластмасови кутии по 8 кг без етикети. Количествата са насочени за унищожаване, тъй като бизнес операторът не може да докаже произхода на продукта. На производителя е съставен акт. Глобата и за това нарушение е в размер 4000 лева за първо нарушение и до 6000 лева за второ.
След като е анализиран резултата от проверките, от Агенцията са засилили контрола в млекопреработвателните предприятия, в които са установени несъответствията. Бизнес операторът ще предоставя проби всеки месец, взети в присъствието на инспектора, който контролира дейността на предприятието. Изследването ще бъде за сметка на производителя.-