Атанас Димитров призова: Ако отваряме ресторанти и хотели, не искаме затваряне след 5 дни

0
82
Затворени заведения
Затворени заведения. Снимка: Pixabay

Ресторантьорите очакват с нетърпение 1 март с надеждата, че отново ще започнат да работят. Зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров отбеляза в ефира на „БНТ“, че собствениците на заведения и хотели са с най-пострадалите бизнеси вследствие на COVID-19. По думите му връщане към нормалното ще отнеме може би над 5 години, дори при прогресиращ темп на ваксинация.

Димитров изтъкна, че в нито един ресторант или хотел няма доказани огнища на вируса и подчерта, че се спазват всички мерки.

„Ние не сме на мнение, че трябва на всяка цена да отворим и след 5 дни да затворим. Ако ще отваряме, искаме да работим в нормален режим, защото едно отваряне струва доста сериозни средства на хора, които трябва да заредят обектите си“, обясни още той и подчерта, че от Асоциацията подкрепят масовата ваксинация и смятат, че това е един от пътищата за връщане към нормалността.

Димитров обаче подчерта, че имунизацията не трябва да влияе върху отношенията работодател-служители.

„Дали да си поставиш ваксина е личен избор и всеки, който предприеме такава стъпка, трябва да бъде убеден, че това е правилното решение за него, за семейството му и за обществото.“

Изискването човек да е ваксиниран, за да бъде нает на работа, е неудачно, неуместно и противоречи на здравата логика и право на всеки гражданин да реши как да действа в такава ситуация, подчерта Димитров.

Същевременно здравният министър проф. Костадин Ангелов днес за пореден път обеща, че заведенията отварят на 1 март. А една от последните статистики сочи, че в резултат на COVID пандемията около 30% от ресторантите са фалирали и няма да възобновят дейността си. Собствениците на пострадалите бизнеси коментират, че помощите са недостатъчни и ненавременни. Те са категорични, че само част от заведенията са взели така гръмко обявените пари и те са били предимно свързани с властта.

Вчера пък от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха до общините в цялата страна конкретни предложения в подкрепа на ресторантьорския сектор, изразени в 5 обусловени точки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments