Базирайки се на направените изследвания от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Благоевград и Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Благоевград се потвърждава вторично замърсяване със стрептококови бактерии от персонала на готовата храна, станала причина за неразположението на децата в Петрич. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.
Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния анализ. Такива са били установени в ястието пиле с ориз, в кулинарна готовност. В него е констатирано наличието на стафилококова бактерия, открита като носителство в персонала.
Обектът остава затворен до второ нареждане.
Предстои неколкократно основно почистване и дезинфекция на обекта, посудата, и лечение и доказване на здравния статус на персонала, преди да бъде допуснато отваряне за работа на кетъринга.
Наличните разопаковани храни в обекта ще бъдат унищожени, тъй като са били в контакти с персонала.
На бизнес оператора ще бъдат наложени санкции, предвидени в Закона за храните.