В Монтана на 22 юни ще се проведе фестивалът на народната кухня „Бабина душица„. Той е част от програмата за празника на града – Свети Дух и се организира от Община Монтана. В градската градина участниците ще готвят на открито и ще използват топлината на жив огън и печки на дърва, като са готвели в миналото предците ни. Паралелно с това представители на 10 читалища ще покажат изложба на традиционни местни специалитети.
На фестивала „Бабина душица“ се очакват гости от София и от Виена, както и местни кулинарни корифеи. Общият брой на готвачите надхвърля 30. За участие в конкурсната част на фестивала може да се запише всеки, който има добра рецепта и кураж да демонстрира кулинарните си умения.
Фестивалът „Бабина душица“ е кръстен на мащерката, която в Северозападна България наричат бабина душица.