Продукти за 12 порции:
1/2 кг готови кори
1 ч.ч. орехи
125 г масло
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.л. бакпулвер
За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
Време за приготвяне: 60 минути
Рецепта:
Разбийте яйцата (4 бр) със захарта (1 ч.ч.). Като се получи гладък крем, към него се прибавят постепенно и на порции брашното (1 ч.ч.), бакпулверът (1 ч.л.) и смлените орехи (1 ч.ч.). Всичко се разбърква старателно.
Половината готови кори се редят в намазана с масло тава, съветват от „1001Рецепти“. Поръсват се с разтопено масло и отгоре се поръсват обилно с плънката от орехови ядки, яйца, захар и брашно. След това се поставят и останалите готови кори и отгоре се поръсват с разтопено масло.
Баклавата се разрязва на квадрати с остър нож и се поставя във фурната на 180 градуса да се пече за около 40 минути.
След като баклавата се изпече и се охлади, се приготвя сиропът. В тенджера се поставят захарта (2 ч.ч.) и водата (2 ч.ч.) и се варят до сгъстяване на сиропа. С горещия сироп се залива охладената баклава и се оставя да престои на студено за една нощ.