Експерти от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ откриха бактерията, причиняваща холера, както и още два патогена, в мъртва риба от язовир „Въча„. Заключението е направено след лабораторен анализ на предоставени проби, след като през лятото бе регистрирано масово измиране на риба в язовира, съобщава „Dir.bg“.
Пробите са били изпратени за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт /НДНИВМИ/, като резултатите потвърждават наличието на три патогена – Vibrio cholerae /бактерията на холерата/, Aeromonas hydrophila и Aeromonas veronii. Протоколът, с който медията разполага, е подписан на 29 юли от доц. Петя Орозова и д-р Димитър Иванов от БАБХ. За борба с тези грам-отрицателни бактерии е предписана антибиотична терапия.
„При лабораторния анализ бяха изолирани Vibrio cholerae, Aeromonas hydrophila и Aeromonas veronii от вътрешните органи и кръвта на рибата“, потвърдиха от БАБХ.
Въпреки това, агенцията подчертава, че Vibrio cholerae не е причинила смъртта на рибата и не представлява опасност за здравето на хората, тъй като идентифицираният щам е без токсин /Cholerae toxin A-/. След приложената антибиотична терапия и последващите изследвания, бактерията не е била открита отново.
Случаят е особено значим на фона на съобщения за първия случай на холера в България от над 100 години, установен наскоро при индийски гражданин, заразен вероятно в родината си. Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че холерните вибриони могат да се срещат в природната среда, но стават опасни за човека само ако са аглутиниращи. Според него, в случая става дума за неаглутиниращи вибриони, които не представляват риск за населението.
Другите два открити патогена – Aeromonas hydrophila и Aeromonas veronii – са широко разпространени както в сладководни, така и в соленоводни среди, като обитават различни водни организми, включително риби и ракообразни. Те могат да причинят сериозни инфекции при хората, включително сепсис.
Директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив, Васил Узунов заяви, че отдавна не са получавали сигнали за замърсяване в язовир „Въча“. По думите му, дирекцията извършва мониторинг четири пъти годишно и не са установили подобни проблеми.
За щастие, рискът за човешкото здраве е ограничен, тъй като водата от язовира не се използва за питейни или битови нужди, тъй като е под управлението на НЕК. Все пак, предупреждават експертите, контактът със заразена риба трябва да става с предпазни мерки – носене на ръкавици и избягване на консумацията на сурова риба.
ИАРА с удар по бракониерите в Бургас: Конфискуваха лодки и мрежи