Страната ни зае второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз /ЕС/. Това се случи, след като днес Европейската комисия официално вписа „Суджук Търновски“/“Търновски суджук“ в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер /ХТСХ/. Регистрацията дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на стоката.
Това е седмата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба, уточняват от пресцентъра на Министерството на земеделието /Мзм/.
„Суджук Търновски“/“Търновски суджук“ е традиционен български траен сурово-сушен месен продукт. Приготвен от раздробено прясно месо, натурални спомагателни материали и напълнен в естествени обвивки. Произвежда се повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, която се състои в подходящо сортиране на месо, подбиране и дозиране на подправките, както и оформяне на отделните парчета под формата на подкова. По време на зреенето и сушенето се прилага характерното за националните традиционни сурово-сушени продукти пресоване, което спомага за постигане на специфичен външен вид.
Инициативата за регистрация на наименованието е на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, което подаде заявление в Мзм през 2020 г.
Заедно със „Суджук Търновски“/“Търновски суджук“ в Европейския регистър на ХТСХ и в Европейския регистър на Защитените наименования за произход /ЗНП/ и Защитените географски указания /ЗГУ/ вписаните национални продукти вече са 10. Става въпрос за: ЗГУ „Горнооряховски суджук“, ЗГУ „Българско розово масло“, ХТСХ „Филе Елена”, ХТСХ „Луканка Панагюрска”, ХТСХ „Роле Трапезица”, ХТСХ „Кайсерован врат Тракия”, ХТСХ „Пастърма говежда”, ЗНП „Странджански манов мед“/“Манов мед от Странджа“, както и ХТСХ „Луканка Троянска“/“Троянска луканка“.