България е рекордьор по внос на сухо мляко. Проучвания от миналата година сочат, че за 4 месеца сме внесли 2 736 тона от този продукт, предаде „NOVA“.
С това се нареждаме на челните места, изпреварвайки Чехия, Унгария, Румъния и Португалия, Гърция и Финландия.
В мандра намираща се в силистренско село Искра всеки ден се произвеждат между 2 и 4 тона кашкавал и сирене. За един килограм сирене е нужно 6 литра мляко. За направата на кашкавал – двойно количество.
Собственикът на обекта Илхан Шахин обяснява, че най-качествените български млечни продукти стават от истински продукт. Смята, че е най-логично той да се купува от българските производители.
За всеки литър плаща между 65 и 85 стотинки. Според изчисленията е невъзможно един килограм сирене да излезе за производителя по-малко от 8 лева, а кашкавалът – под 13 лева.
Ако се използват сух мляко, то цените падат наполовина. Качеството излиза повече, но трябва да е водещо, по мнение на Шахин.
Д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители” заяви, че са попадали и на скъпи продукти, които се оказвали фалшификати. Внасяло се такова количество, защото има липса на българска суровина.
Най-опасни за здравето остават хидрогенирани мазнини. Иванов обясни, че настояват да бъдат забранени. Темата се коментирала вече 5 години, но без резултат.