Една история ни отвежда в сърцето на Брюксел, където българският вкус, странно или не, тържествува. В белгийската столица е забързано, шумно и пъстро – пъстро на сгради, на хора, на култури, на малки и цветни магазинчета… и на пекарни. Сред мозайката от светове и обичаи, един човек и до днес пази и разказва за българските традиции.
Шани Нешев живее в столицата на Белгия от 2014 година. Съпругата му работи в Брюксел като архитект. А преместването в големия град описват като скок в непознатото. Той е собственик на баничарница „Добруджа“, намираща се в белгийската столица.
„Отворих пекарната преди COVID-19 и беше много трудно“, споделя Шани пред „NOVA“. Затова и функциите на заведението били повече от една. Шани се шегува:
„Мястото прилича на смесен магазин – за хранителни стоки, пекарна и кафене.“
С усмивка добавя, че са успели да оцелеят досега, въпреки трудностите.
Изборът на името на пекарната – „Добруджа“, е било и най-лесното решение, което трябвало да вземе собственикът.
„Жена ми е от Добрич, двамата сме добруджанци и така се роди тази идея“, допълва още той.
Всеки ден работата в баничарницата започва по тъмно. За да може с изгрева за всеки да има по нещо – от традиционна българска баница до тутманици, пици, сандвичи с кебапчета и принцеси. Шани казва, че баниците в Брюксел вървят много добре, а „Добруджа“ е единствената пекарна със стари рецепти.
„Има много българи, които търсят българското, търсят стария вкус, търсят дома“, споделя той.
Българският вкус се оказва притегателна точка не само за нашите сънародници в белгийската столица.
„Белгийци, италианци, румънци, сърби, турци, съседи около България и балканските страни. А когато всички се съберат около баницата“, допълва Шани, често темата е една – говори се за политика. И за проблемите на деня.
10 години след като заживява в Брюксел, Нешев казва, че е настъпило време за равносметка. И за нови избори – да продължи ли битката далеч от дома или да се прибере в родината.
„Мъчно ни е, мислим за скорошно прибиране, дай Боже, в България“, споделя той с надежда.
А дотогава, 2 000 километра на запад от България, Шани ще продължи да разказва истории за страната ни и за традиционния български вкус на родната баница.
[…] […]