Българската пивоварна индустрия: Мащабни инвестиции за устойчиво развитие

0
100
Бира
Бира. Снимка: СПБ

Съюзът на пивоварите в България /СПБ/ обяви впечатляващи резултати от дейността на бранша за 2023 година, подчертавайки ангажираността към иновации и устойчивост. На своето годишно общо събрание, съюзът съобщи за капиталови инвестиции в размер на 57 милиона лева, от които значителна част са насочени към зелени иновации и екологични проекти.

През 2023 г. пивоварната индустрия е инвестирала над 20 милиона лева в дълготрайни материални активи, включително фотоволтаични системи, биоанаеробни инсталации, хибридни автомобили и обновяване на оборудване с висок енергиен клас. Тези инвестиции отразяват стремежа на индустрията към намаляване на въглеродния отпечатък и повишаване на екологичната ефективност.

Бира
Бира. Снимка: СПБ

СПБ акцентира на социалните инвестиции, превишаващи 5.5 милиона лева, които включват инициативи за развитие на човешките ресурси, подкрепа на общността и кампании за отговорна консумация. Такива инвестиции подчертават ангажираността на сектора към социалната отговорност и подкрепа на устойчивото развитие.

Основен фокус през настоящата година е въвеждането на депозитната система за опаковки от напитки, като част от усилията за екологична отговорност. Съюзът активно си сътрудничи с Министерството на околната среда и водите за разработването и внедряването на системата, която се очаква да допринесе за намаляване на отпадъците от опаковки и увеличаване на тяхната рециклируемост.

Въпреки наблюдавания 3% спад в продажбите на бира спрямо 2022 година, СПБ отчете продължаващи иновации в производството, водещи до значително намаление на производствените емисии от въглероден диоксид и оптимизация на разходите за вода и енергия. Пивоварната индустрия в България продължава да бъде значим работодател, осигурявайки заетост за близо 25 000 души и позиционирайки се сред водещите сектори по отношение на заплащане.

СПБ също така подчертава важния принос на българските учени към развитието на пивоварната наука с нови изследвания за подобрение на качеството и здравословните ползи от бирата. Това отразява стремежа на индустрията не само към иновации в производството, но и към научни изследвания, които да обогатят знанията и приложенията на продукта.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments