БАЗ и СЗБ отправят конкретни предложения в подкрепа на ресторантьорския бранш

0
71
Ресторант
Ресторант. Снимка: Pixabay

Конкретни предложения в подкрепа на ресторантьорския сектор, изразени в 5 обусловени точки, изпратиха от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България до общините в цялата страна.

Писмото, подписано от представителите на организациите Ричард Алибегов и Емил Коларов, започва така:

„Ресторантьорският и развлекателен бранш бе поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията. Ние сме единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Това доведе до масови фалити, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене на дивиденти, каквато е основната функция на частния бизнес.“

Апелът на браншовиците е отправен с оглед на възможността и надеждата, че от 1 март местата за хранене и развлечение отново ще могат да работят, макар с намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения от потенциални клиенти.

Нужните действия, които е добре да бъдат предприети, БАЗ и СЗБ формулират по следния начин:

1. До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.
2. Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и съответно – удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).
3. Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.
4. Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, а същите да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.
5. Да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията на рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments