Бебе се роди живо и здраво със защитни антитела след като майка му е прекарала COVID-19 по време на бременността, съобщават от „Business Insider“.
Когато Селин Нг-Чан е бременна в десетата седмица, тя е диагностицирана с коронавирус. По това време, месец март, все още разполагахме с оскъдна информация за това как COVID-19 засяга бременните жени и бъдещите бебета.
В момента, обаче, Нг-Чан, която работи като частен учител в Сингапур, отдавна вече си е у дома и се радва на родения през ноември Алдрин. Той идва на бял свят съвсем нормално, без никакви усложнения. Новината е обнадеждаваща, както за Селин, така и за бъдещите майки, които са се заразили или вече са преборили коварния вирус по време на бременност.
Малкият юнак не е боледувал от COVID-19 и изглежда е придобил защитни антитела, поне временно, в резултат от болестта на майка си. По време на раждането Нг-Чан не е била положителна за вируса.
„Бременността и раждането ми преминаха безпроблемно, въпреки че през първия ми триместър бях диагностициран с COVID-19, което е най-нестабилният етап от бременността. Благословена съм да имам Алдрин, той се оказа изключително здраво дете. Чувствам облекчение, че цялата тази сага най-накрая приключи.“
Нейната история дава действителен облик на едно проведено изследване, което предполага, че предаването на COVID-19 от майка на бебе е рядко, и че бебетата, родени от жени, които са прекарали заболяването, могат да бъдат донякъде защитени. Изглежда, че част от антителата срещу COVID-19 преминават през плацентата, заяви д-р Джесика Мадън, педиатър, неонатолог и медицински директор на „Aeroflow Breastpumps“.
Няколко други анализи сочат, че COVID позитивните майки предават IgG антитела – типът, който се явява като индикация, още имунна реакция за възстановяването на организма след заразяване – срещу вируса на своите плодове вътреутробно.
Проучване, публикувано през март месец, следи състоянието на бременни жени, диагностицирани с коронавирус. Оказва, че от общо шест жени, дали положителна проба за вируса при раждането, при пет от новородените бебета са забелязани повишени нива на IgG антитела, въпреки че нито едно от тях не е имало COVID-19. Всяка от майките е носила предпазна маска и е родила секцио в изолационни стаи и са изолирани от децата си веднага след раждането. Мярка, която по-скорошни изследвания установяват за ненужна.
Доклад от октомври описва сходен случай с бебе, родено от майка с асимптоматичен COVID-19, което е имало IgG антитела, но отрицателен COVID тест, демонстриращ „пасивен имунитет“ през плацентата. В известен смисъл резултатите са предвидими, тъй като е известно, че IgG антителата срещу други бактерии и вируси защитават плодовете и новородените срещу инфекциозни заболявания.
„Това е причината, поради която някои ваксини, като коклюш и грип, се препоръчват по време на бременност“, твърди д-р Маден. „IgG антителата се увеличават при плодовете по-късно през бременността, особено след 36-седмичната бременност.“
И все пак – необходими са много повече изследвания, за да се разбере напълно как тежестта на заболяването влияе върху нивата на антителата, каква роля играе инфекцията по време на бременността и колко силен и дълготраен е предполагаемият имунитет на бебетата.
Едно проучване от Ухан, Китай, което следи отблизо 24 положителни за COVID-19 бременни жени, предполага, че имунитетът при новородени бързо отслабва.
„Нещо повече“, каза Мадън, „не знаем дали наличието на COVID-19 преди бременността ще осигури IgG имунитет на плодовете, които са заченати след като майка вече се е възстановила от вируса.“
В майчината кърма също е установено наличието на антитела. Смята се, че кърмата на жени, наскоро заразени с COVID-19, осигурява известна защита на новородените.
При проведено през месец септември изследване, става ясно, че от 37 взети проби с кърма, в нито една от тях не може да се открие наличието на вирус, но всички те съдържат антитела, за които се смята, че неутрализират COVID-19. Това също не е изненадващо, тъй като някои от откритите антитела, помагат за предпазването на плода от различни заболявания като морбили, докато бебетата са твърде малки, за да бъдат ваксинирани. Кърменето още така се свързва с по-нисък риск от болестни състояния, включително диабет, астма, синдром на внезапна детска смърт и някои стомашно-чревни заболявания.
Тези ползи надвишават все още неизвестните рискове при кърменето от родилки с COVID-19, според редица здравни организации като Центровете за контрол и превенция на заболяванията. При условие, че младите майки, които са положителни за вируса, вземат предпазни мерки като носене на маска и измиване на ръцете и гърдите преди кърмене.